Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cukrásztészták felhasználása

 A cukrásztészták felhasználása

 

 

   A tészták felhasználásán értjük, hogy az egyes tésztafajtákból milyen süteményeket készíthetünk.

   A cukrászsütemények a tészta, a töltelék, a bevonó anyag és a készítési mód alapján rendkívül sokfélék lehetnek. A könnyebb tájékozódás kedvéért a süteményeket jellegüknek megfelelő csoportokra oszthatjuk:

   - uzsonnasütemények,

   - torták,

  - szeletek,

   - tekercsek,

   - mignonok,

   - desszertek,

   - csemegék,

   - krémes és tejszínhabos sütemények

   - teasütemények.

 

   Uzsonnasüteményeknek általában a kikészítés nem – vagy csak kis mértékben – igénylő, sütés után azonnal forgalomba hozható süteményeknek nevezzük.

   Az uzsonnasütemények elnevezése abból az időből származik, amikor még a hagyományos cukrászdákba uzsonnáztak a vendégek.  Ezeket a süteményeket habos kávéhoz, kakaóhoz, teához, tehát un. Reggeli és uzsonnaitalokhoz fogyasztották.

   A mai gyorsuló életritmus megváltoztatta az étkezési szokásokat, de uzsonnasüteményeket még most is készítünk, többnyire azonban nem délután, hanem reggelire fogyasztjuk őket.

 

   A cukrászsütemények zömét  - a tortákat, szeleteket, tekercseket, mignonokat, desszerteket, csemegéket, a krémes és tejszínhabos süteményeket és a teasüteményeket – sütés után nem tudjuk azonnal elfogyasztani.

   Ezek a sütemények a végleges alakjukat csak különböző kikészítő műveletek elvégzése után nyerik el. Ezért a kikészítést igénylő süteményeket összefoglalóan kikészített süteményeknek nevezzük. Készítésükkel később ismerkedünk meg.

 

 

Tartalomjegyzék

 

Előző oldal – A tészták összetétele, általános jellemzésük

 

Következő oldal – Élesztős tészták