Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kevert omlós tészta fajtái

 A kevert omlós tészták fajtái

 

   A kevert omlós tésztákat kevert linzernek nevezzük. Az alapanyagok arányától és a járulékos anyagok fajtájától, valamint mennyiségétől függően a kevert omlós tésztáknak igen sok fajtája létezik. Közülük néhányat ebben a fejezetben ismerünk meg.

   A kevert omlósokat három csoportra oszthatjuk a tészta alakítása szerint:

 - Nyomózsákból formázott tészták, pl. néró tészta, patkó tészta

 - Lapnak kikent tészták, pl. kevert linzi lap

 - Formában sütött tészták, pl. gyümölcskenyér.

 

   Mindhárom csoportból megismerkedünk egy-egy tésztával. A kevert omlós tésztafajták zömét a Teasütemények című fejezetben tanuljuk meg.

 

     Néró tészta

   A legismertebb kevert omlós tészta.

Ajánlott recept:

   - Liszt                                1 kg,

   - Vaj                              0,60 kg,

   - Porcukor                     0,60 kg,

   - Citromhéjreszelék       0,02 kg,

   - Vaníliás cukor            0,02 kg,

   - Tojássárgája                  20 db.

 

   Ebből az anyaghányadból kb. 2 kg kisült néró tésztát kapunk.

   A megpuhított vajat habosra keverjük a porcukorral, részletekben hozzáadjuk a tojássárgákat, majd fakanállal belekeverjük a lisztet és az ízesítőanyagokat.

   A tésztát simacsöves nyomózsákból papírral fedett sütőlemezre formázzuk félgömb vagy ovális alakokra.

   A sütést enyhén gőzös vagy gőzmentes kemencében végezzük. 180 Cº körüli hőmérsékleten. Néró tésztából teasüteményeket készítünk.

   A pathétésztát, mely a nérótól eltérő összetételű csillagcsővel formázzuk.

 

 

     Kevert linzi lap

   Ehhez a kevert linzi tésztához több zsiradékot használunk.

   Ajánlott anyaghányad:

- Liszt                                   1 kg,

- Vaj                                      1 kg,

- Porcukor                             1 kg,

- Egész tojás                       20 db,

- Citromhéjreszelék          0,02 kg,

- Vaníliás cukor              0,02 kg.

 

   Ebből az anyaghányadból kb. 3 kg kisült linzi tésztát kapunk. A tésztát a kevert omlósokra jellemző módon elkészítjük, majd papírral fedett sütőlemezre 5-8 mm vastagra kikenjük. 200 Cº körüli, enyhén gőzös sütőtérben megsütjük. Sütés után a felületét meglisztezzük, megfordítjuk. Kihűlés után töltve teasüteményeket, ritkábban csemegéket készíthetünk belőle.

 

 

     Gyümölcskenyér

   A kevert omlósból készült gyümölcskenyér plum keksz néven is megtalálható a szakirodalomban. Összetétele megegyezik a kevert linzi lap tésztájával, az eltérés csupán annyi, hogy vegyes cukrozott gyümölcsöt is tartalmaz. Az ismertetett anyaghányadhoz 1 kg apró, egyenletes kockára vágott cukrozott gyümölcsöt adunk. A feldarabolt gyümölcsöt a liszttel elkeverve adjuk a porcukorral és tojással habosra kevert zsiradékhoz.

   A tésztát papírral kibélelt apró gyümölcskenyérformákba töltjük. Enyhén gőzös, 180 Cº-os kemencében sütjük. Sütés után porcukrozzuk, felszeleteljük. Igen kedvelt sütemény-fajta.

   Ha nagyobb alagútformában sütjük, tegyünk a tésztába egy kevés szalalkálit a liszttel elkeverve. Ebben az esetben uzsonnasüteményként hozzuk forgalomba.

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Előző oldal – Kevert omlós tészták készítése

 

 

Következő oldal- Az omlós tészták hibái, megelőzésük, javításuk