Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almatermésű gyümölcsök fajtái

 

  • az alma,
  • a körte,
  • a birs.

 

Az alma

Kép

   A Fekete-tenger vidékéről származik. Jelenleg a mérsékelt égöv legnagyobb mennyiségben termett utóérő gyümölcse. A világ egész terméséből kb. 60 % Európában terem. Táplálkozástani értékét cukor-, pektin-, szerves sav- és ásványianyag-tartama adja. Cukortartalma fajtánként változó, a Jonathan almában kb. 7% található. Pektintartalma kb. 3 %, aminek következtében nagy a vízmegkötő képessége és a kocsonyásító hatása. C-vitamin-tartalma kevés, 5 mg %, ez a tárolás során tovább csökken, de még így is jelentős vitaminforrás, mivel az év nagy részében friss gyümölcsként fogyasztható.

 

   Érési idejük alapján nyári, és téli almafajtákat különböztetünk meg. 

   A nyári almák július közepétől augusztus végéig érnek. Rövid ideig tárolhatóak. Ismertebb fajtái: Asztraháni piros, Ceglédi piros, Nyári piros, Nyári fontos, ez utóbbi rétesalma néven ismert.

 

   A téli fajták szeptember végétől érnek, teljes élvezeti értéküket azonban csak a téli hónapokban érik el. Legismertebb fajtái: Jonathan, Starking, Golden-Delicious, Idared, Zöldalma.

 

   Az alma felhasználása széles körű. Kiválóan alkalmas gyümölcslé, bor és pálinka készítésére. A tartósítóipar aszalt gyümölcsöt, befőttet, pürét, dzsemet készít belőle.

 

A körte

Kép

   A körtét ősidők óta termesztik Kínában és Perzsiában, de az egész mérsékelt övben elterjedt. Éghajlat, talaj és kezelés szempontjából igényes, és a szállítást is kevésbé bírja.

 

   Az almánál több cukrot tartalmaz (kb. 12%), C-vitamin-tartalmuk közel azonos. Szerves savakban szegény, de aromaanyagban gazdag gyümölcs. A magház körüli kősejtek oxálsavat tartalmaznak.

 

   Érés szerint nyári, őszi és téli fajtákat különböztetünk meg. A nyári fajták júliustól szeptemberig érnek (pl.: Kálmán körte, Vilmos körte, Klapp kedveltje). Az őszi fajták szeptember és október hónapban (pl.: Hardy vajkörte, Császárkörte) érnek. A téli fajták október-november hónapban (pl.: Téli esperes, Seres Olivér, Alexander).

 

Elsősorban nyersen kerülnek felhasználásra, de készülhet belőlük gyümölcslé, befőtt, aszalvány és pálinka. 

 

 

A birs

Kép

   

   A birs Kis-Ázsiából származik. Az egész világon ismert. Pektintartalma az összes gyümölcs közül a legnagyobb. Fanyar ízű. ezért nyersen alig fogyasztható. Alakja szerint lehet alma, vagy körte alakú. Nagy pektintartalma miatt a konzervipar fontos alapanyaga, birsalmasajtot, gyümölcskocsonyát, befőttet, gyümölcslét készítenek belőle.

 

Előző oldal: Hazai gyümölcsök

Következő oldal: Csonthéjas magvú gyümölcsök fajtái

 

 

Tartalomjegyzék