Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az omlós tészta hibái

 Az omlós tészták hibái, megelőzésük, javításuk

 

   Gyakran előforduló hiba az omlós tésztáknál, hogy a tészta szétesik, kizsírosodik, nehezen áll össze, túl morzsalékos. Ennek az az oka, hogy a zsiradék megolvadt, ezzel csökkent a viszkozitása (összetartó képessége). Szaknyelven azt mondjuk a linzer ”leégett”. Úgy előzhetjük meg ezt a hibát, hogy a tésztát nem gyúrjuk sokáig, mert a kéz melegétől a zsiradék megolvadhat. A tészta készítését nem végezhetjük túl meleg helyiségben.

 

   A fogós liszt használata, a sokszori nyújtás és lisztezés is az előbbi tésztahibát okozza.

 

   A már kizsírosodott tésztán legkönnyebben úgy segíthetünk, hogy hideg helyen pihentetjük, és utána átgyúrjuk. Ha nem áll elegendő idő rendelkezésünkre, egy kevés folyadékkal – tojásfehérjével vagy tejjel – átgyúrjuk a tésztát és így rövidebb fagyasztás után dolgozunk vele tovább.

 

   A kevert omlós tésztáknál előforduló hiba, hogy a kikevert vaj-porcukor ”összefut”. Ezt az okozza, hogy a tojásanyagot nem részletekben adagoltuk a tésztához, a vaj nem vette fel a tojást, ikrássá válik. Ilyenkor még a liszt bekeverése előtt ki kell keverni a tésztát.

Többnyire könnyen kikeverhető az összefutott anyag, ha egy kissé megmelegítjük.

 

 

Tartalomjegyzék

 

Előző oldal – A kevert omlós tészták fajtái

 

Következő oldal – Hamarosan!