Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Blundel és Croissant sütemények

 Blundel tésztából készíthető sütemények

 

 

     Túrós táska

 

   A háromszor hajtogatott, kellően érlelt blundel tésztát 8-10 mm vékonyra kinyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek sarkait tojással megkenjük, a túrótölteléket pedig a tésztadarabkák közepére rakjuk. 6 dkg súlyú túrós táskához kb. 4 dkg tészta és 2,5-3 dkg túrótöltelék szükséges.

   A töltelék elhelyezése után a négyzetek sarkait átlós irányban egymásra hajtjuk, táskát készítünk. A süteményeket tiszta sütőlemezre helyezve 15-20 percig kelesztőtérben érleljük, felületüket megkenjük tojással és sütjük. Sütés után vaníliás porcukorral meghintve igen kedvelt uzsonnasütemény.

 

     Tiroli rétesek

 

   Tiroli réteshez a blundel tésztát 6-8 mm vékonyra nyújtjuk. A tésztából 20-22 cm széles csíkokat vágunk, széleit megkenjük tojással, a tölteléket hengerszerűen a közepére helyezzük, majd a széleket jól áthatjuk a tölteléken. Az összehajtott, töltött réteg felületét megkenjük tojással, majd hosszú, 1 cm széles tésztacsíkokból két ellentétes hullámos vonalban díszítést készítünk. Ezt is megkenve kelesztőben érleljük. Majd újra kenve két ütemben kisütjük a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a nedvdús töltelékkel készült rétes belseje is kellően átsüljön.

   A tölteléktől függően ismerünk cseresznyés, meggyes, almás, szilvás, túrós, pudingos, diós- és mákos tiroli rétest.

   A gyümölcsös töltelékeket készíthetjük friss, vagy befőtt gyümölcsből, a diós és mákos rétest forrázott töltelékkel töltjük. A kisült réteseket nem porcukrozzuk, ferdén szeletelve 6-7 dkg-os darabokra vágjuk.

 

 

Croissant tésztából készíthető sütemények

 

   Az új margarinfajtákkal egy időben új hajtogatott élesztős tészta is megjelent a szakmában. Ez a blundel tésztával rokon Croissant tészta.

   Jellemzői – a blundel tésztával összehasonlítva – a következők: készítéséhez kevesebb és kizárólag húzómargarint használunk, az előtésztát erősen lehűtött folyadékkal gyúrjuk be. Kevesebb hajtogatást és pihentetést igényel. A croissant sütemények jól fagyaszthatók. Tovább friss marad.

 

Croissant termékek

 

   Croissant tésztából készíthetünk többek között túrós táskát, ízes és vaníliás párnát és főleg croissant kiflit.

   A túrós táska készítése megegyezik a blundel túrós készítésével.

   Az ízes párnához a 8 mm vékonyra kinyújtott tésztát 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. Átlós irányban betöltjük vegyes gyümölcsízzel, vagy süthető sárgabarackdzsemmel. Ezután a négyzet alakú tészta egyik sarkát szalvétaszerűen áthajtjuk a tölteléken. Az így nyert háromszög alakú párnácskák felületét megkenjük tojással, kelesztjük, majd sütjük. Sütés 220 Cº-on enyhén gőzös sütőtérben történik.

   A vaníliás párnák tölteléke süthető vaníliás puding-krém (sárgakrém). Készítését az ízes párna mintájára végezzük. Sütés után az ízes párnát porcukrozzuk, a vaníliás párna felületét lekenjük jégzselével.

  

     Édes croissant kifli változatok:

   Csokoládés, tölteléke durvára vagdalt csokoládédarabkák, sütés után csokoládéval spriccelve. ”Spriccelés”-nek nevezzük azt a műveletet, mikor folyékony bevonóanyagot papírzacskóból vagy más módon a sütemény felületére vékonyan fecskendezünk. A spriccelés lehet vonalkázott, rácsozott, körkörös stb.

   Vaníliás, tölteléke süthető vaníliakrém, fehér fondánnal spricceljük.

   Ízes (lekváros), tölteléke vegyes gyümölcsíz, porcukrozzuk.

   Mákos, tölteléke forrázott máktöltelék, sütés előtt felületére néhány mákszemet szórunk.

   Diós tölteléke forrázott diótöltelék, felületét sütés előtt vagdalt dióval szórjuk meg.

   Gesztenyés, tölteléke tejszínnel puhított gesztenyepüré, sütés után lekenhetjük jégzselével.

   Mogyorókrémes (nutellás), tölteléke nutella, beszóró anyaga nyújtófával durvára tört mogyoró, mely sütés közben kellemesen megpörkölődik.

   A croissant sütemények mélyhűtőben több hétig eltarthatók. Kiolvasztás után úgy süthetők, mint a napi áruk. Sütés után 2-3 nappal sem öregednek el, fogyasztva a friss sütemény érzetét keltik.

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Előző oldal – Hajtogatott élesztős tészták készítése

 

 

Következő oldal – Omlós élesztős tészták készítése