Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cukor

 

 

   Hazánkban a cukor néven forgalomba hozott termékek alatt a cukorgyáraknak a cukorrépából előállított szacharóz tartalmú kereskedelmi cukorfajtáit értjük. A répacukor - kémiai nevén szacharóz - felépítését tekintve kettős cukor (diszacharid), hidrolízisekor két egyszerű cukor, egy molekula szőlőcukor és egy molekula gyümölcscukor - vagyis invertcukor - keletkezik. A szacharóz színtelen (nagy tömegben fehér színű), vízben jól oldódó, túltelített oldatából kristályok formájában kiváló anyag. A szervezetben viszonylag gyorsan felszívódik, ezáltal könnyen emészthető, és rövid időn belül hasznosítható energiát szolgáltat. Ezért a cukor a legfontosabb energiaforrásaink, közé tartozik.

 

   A cukorgyártás nyersanyaga Magyarországon kizárólag a cukorrépa, amelynek a cukortartalma 16-20 % között változik. (A trópusi éghajlati övben cukornádból készítik a cukrot.)

 

   A cukorgyártás melléktermékei a melasz, a préselt vagy szárított répaszelet és a mésziszap. A melaszt takarmányozásra, továbbá élesztő-, szesz-, glicerin-, tejsav- stb. gyártására, a répaszeletet szintén takarmányozásra, a mésziszapot pedig talajjavításra használják fel.

 

Kereskedelmi cukorfajták közül:

 

  • a kristálycukor,
  • a kockacukor és
  • a porcukor a legjelentősebb.

 

 

   A kristálycukor a legnagyobb mennyiségben gyártott cukorféleség. Viszonylag nagyméretű, egyenletes szemnagyságú, fehér vagy kis sárgás színárnyalatú kristályokból áll. A szemcsenagyság alapján apró, közép és nagy szemű kristálycukor-minőség különböztethető meg. Szacharóztartalma 99,75%.

 

   A finomított kristálycukor apró szemnagyságú, a közönséges, úgynevezett "normál" kristálycukortól kissé nagyobb - 99,8%- szacharóztartalmában, kevesebb hamutartalmában és fehérebb, tetszetős színében különbözik.

 

   A kockacukor igenapró szemcseméretű és Kb. 1,5 % nedvességtartalmú finomított cukorkristályokból, cukoripari szakkifejezéssel élve "kockalisztből" készül. A kockalisztet sajtolással rudakká alakítják, majd szárítják, és a rudakat tördelőgépeken kocka, illetve lapos hasáb alakú darabokra vágják. Több változatban - pl. mokkacukor, Hókristály stb. - kerül kereskedelmi forgalomba.

 

   A porcukor, őrléssel készül szabványos normál kristálycukorból, finomítványból vagy tiszta hulladékcukorból. Fénytelen, fehér színű, legfeljebb 0,15%-os víztartalmú, lisztszerű cukorfajta. Hátrányos tulajdonsága, hogy higroszkópos, ezért nedves helyen tárolva víztartalma megnő, és rögökké áll össze. Az összeállás nedvességfelvevő anyagokkal, Pl. kb. 3% étkezési keményítő hozzáadásával megakadályozható. Ezt a terméket cukorliszt vagy lisztcukor néven árusítják.

 

      A jó minőségű cukor színe fehér, szagtalan, édes ízű. Idegen szagoktól és íztől mentes. Vízben jól és maradéktalanul oldódik, vizes oldata színtelen.

 

Előző oldal: Édesítőszerek

 

Következő oldal: A méz

 

Tartalomjegyzék