Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Déligyümölcsök

 

   A trópusi és szubtrópusi éghajlat alatt teremnek. Fő termőterületük a Földközi-tenger vidék, Nyugat-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, valamint Dél-Ázsia.

   Kezelésük és eltarthatóságuk alapján megkülönböztetünk friss és szárított déligyümölcsöket.

 

   A friss déligyümölcsök üdítő, frissítő hatásúak, jelentős a szerves sav- és a vitamintartalmuk.

Ide tartoznak:

 •    a citrom,
 •    a narancs,
 •    a mandarin,
 •    a grape-fruit,
 •    a banán,
 •    az ananász,
 •    a kókuszdió,
 •    a kivi,
 •    a mangó és
 •    a gránátalma.

 

   

A citrom

Kép

 

   A citromot legnagyobb mennyiségben termesztő és exportáló országok: Olaszország, Görögország, Spanyolország, Ciprus, valamint Kalifornia. Hazánk legnagyobb mennyiségben ezt a déligyümölcsöt importálja. A téli alma és a burgonya mellett a legfőbb C-vitamin-forrásunk. Nagy mennyiségben (k. 5-6%) tartalmaz szerves savakat, főleg citromsavat, ezért üdítő, frissítő hatású. Jellegzetes illatát és aromáját illóolaj-tartalma adja. A cukrász szakma számára a legfontosabb déligyümölcs.

 

 

A narancs

Kép

 

   A narancs termőhelyei azonosak a citroméval. A legtöbb narancsot Spanyolország, Izrael és Marokkó exportálja. Kellemesen édeskés-savanykás ízű. A citromnál több cukrot, kevesebb szerves savat tartalmaz. A C-vitamin-tartalmuk közel azonos. Illóolaj-tartalma is jelentős. Nyersen fogyasztva kedvelt gyümölcs. Az üdítőitalok fontos alapanyaga. Héját cukrozva tartósítjuk.

 

 

A mandarin

Kép

 

   A mandarin a narancs fajrokona. Kínából és Hátsó-Indiából származik. A narancsnál kisebb, lapított gömb alakú, héja vékony, könnyen lefejthető. Szerves savtartalma kevesebb, édesebb, illatosabb gyümölcs.

 

 

A grape-fruit

Kép

 

   A grape-fruit a citrom és a narancs keresztezéséből származik. Nagy gyümölcse vastaghéjú, igen lédús, savanykásan kesernyés ízű.

 

 

A banán

Kép

 

   A banán egy pálmaszerű, trópusi fa gyümölcse. Héja zöldessárga, húsa halványsárga, éretten igen puha, aromás ízű. A banán nagy tápértékű gyümölcs, kb. 23% szénhidrátot tartalmaz, ez főleg keményítő, amely nagy része az érés során cukorrá alakul. B1 vitamin-tartalma is jelentős.

 

 

Az ananász

Kép

 

   Az ananász őshazája a trópusi Amerika. A termése kard alakú levelek közül emelkedik ki, ovális alakú, vörösbarna színű. Aranysárga színű gyümölcs magas Rosst-tartalmú, finom zamatú. Nálunk elsősorban befőttként (karikára szeletelve vagy darabos formában) található a kereskedelemben. Fagylalt, krémek, gyümölcssaláták készítésére és díszítésére is felhasználható.

 

 

A kókuszdió

Kép

 

   A kókuszdió a trópusi országokban honos kókuszpálma termése. Külsejét rostos réteg borítja, ez alatt kb. 5 cm vastagságú fehérszínű húsos réteg található. Belső üreges részét az un. kókusztej tölti ki, amely tápláló, üdítőital. Bele kiszárítva, finomra őrölt formában kókuszreszelék néven kerül forgalomban.

 

 

A kivi

Kép

 

   A kivi Kínában őshonos, kínai egresnek is nevezik. Vékony, kissé szőrös héja, könnyen eltávolítható. Húsa zöld, lédús, illatos, sok apró maggal. Jelentős C-vitamin-, cukor- és fehérjetartalma.

 

 

A mangó

Kép

 

   A mangó Indiában őshonos. A gyümölcs lehet zöld vagy sárgásvörös, édes ízű, benne egy mag található. Fogyaszthatjuk nyersen, befőttként, üdítőitalként.

 

 

A gránátalma

Kép

 

   A gránátalma őshazája Közép- és Dél-Ázsia, a bogyótermések, az "almák" ősszel érnek. Színük általában sárga, piros és lilásvörös árnyalatú. A szívós, vékony héj alatt a rekeszekben nagyszámú gránátpiros húsba ágyazott mag található. Húsa savanyú, vagy édeskés ízű. Nyersen  fogyasztják, de levéből gyakran készítenek italokat is. Magjából készül a gránátalmaszirup, amely üdítőitalok, koktélok, jégkrémek és édességek ízesítője.

 

 

   A szárított déligyümölcsök alacsony víztartalmúak és sok cukrot tartalmaznak.

Ide tartozik:

 • a füge,
 • a mazsola és
 • a datolya.

 

A füge

Kép

 

   A füge a Földközi-tenger partvidékén élő fügefa körte alakú termése. Nyersen is fogyasztható, de a kereskedelemben szárítva, sásra fűzve, koszorú alakban kerül forgalomba.

 

 

A mazsola

Kép

 

   A mazsolát legnagyobb mennyiségben Iránból, Görögországból, Törökországból és Kaliforniából importáljuk. Az egy magvú vagy mag nélküli szőlőfajtákból készítik. A szőlőszemeket vagy napon a szőlőtőkén, vagy árnyékban tálcákon aszalják. Az aszalást szárítókemencében is végzik. Tészták és töltelékek ízesítőanyaga.

 

 

A datolya

 

   A datolya a sivatagi oázisok jellegzetes növényének, a datolyapálmának egy magvú henger alakú, szilva nagyságú, aszalt termése. A nagy cukortartalmú, édes, ragadós gyümölcs az arab népek fontos tápláléka. Más országokban, így hazánkban is csemegeként fogyasztják.

 

Előző oldal: Kobakos gyümölcsök

Következő oldal: Gyümölcskészítmények

 

Tartalomjegyzék