Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.10.14

Magvas Szendvics kenyér

Magvas szendvics kenyér 90 dkg-os

 

Kép

 

        Hozzávalók:

  • 20 dkg Teljes kiőrlésű Búzaliszt
  • 10 dkg Finomliszt
  • 30 dkg Glutén-mentes Fehérkenyér sütőliszt keverék
  • 3 dkg Friss Élesztő
  • Kb. 3 dl langyos víz
  • Kb. 20 dkg magkeverék.
  • Kb. 3 dkg só
  • 2-4 dkg Tejpor

 

        Elkészítése:

   Elsőnek a por alapú alapanyagokat összekeverjük. Az élesztőt 1 dl meleg vízben kb. 5 gr cukorral feloldjuk és felfuttatjuk. A sót szintén feloldjuk egy kevés vízben. Ha ezzel megvagyunk, bedagasztjuk a tésztánkat. Az elején a Glutén-mentes keveréktől más a tapintása, mint ha sima liszttel dolgoznánk, de a többi liszttől össze fog állni a tésztánk. A Vizet ne egybe adjuk hozzá, mert az egyébként is csak megközelítő érték. Különben is mindig változó a folyadék mennyisége a liszt minőségének függvényében.

   Ha bedagasztottuk a tésztánkat, akkor hozzáadhatjuk a magvakat is. Ha nagyon ragad a tésztánk egy minimális finomlisztet adjunk hozzá.

 

   Ezután hagyjuk a tésztánkat kb. 30 percre pihenni, ezután formázzuk meg.

 

Kép

 

   A formázás úgy történik, főleg ha veknit szeretnénk készíteni, hogy a megkelt cipónkat a tenyerünkkel kilapítjuk.

 

 

Kép

 

Majd a tészta felső, fal fele lévő részét megfogjuk és a tészta közepéig behajtjuk, megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle a levegő.

 

Kép

 

Kép

Majd újabb hajtást követően befejezzük a bélzet csavaros kialakítását. Szintén kinyomkodjuk a maradék levegőt is a tésztából.

 

Kép

 

 

Kép

 

 

Kép

 

Kép


Végül kialakítjuk a végső formát.

 

Kép

 

Kép

 

Ha Formában szeretnénk sütni a kenyeret, akkor úgy formáljuk a tésztánkat, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen a tésztánk, ha pedig kenyér veknit szeretnénk készíteni, akkor a két végének el kell vékonyodnia, vagyis csónak formájúvá alakítjuk.

   A formánkat olajjal kenjük ki. Ez általában elég szokott lenni, de vannak olyanok, akik még be is lisztezik a formát, mielőtt beleteszik a tésztát. Ha pedig a veknit választottuk, akkor egyszerűen tegyük rá a tepsire és így hagyjuk szintén 20-30 percig kelni.

 

   A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd mielőtt betesszük a kenyerünket sülni, kenjük le vízzel és vagdossuk be a tetejét keresztbe. Ennél a kenyérnél kb. 4 vágást ejtsünk. Süssük arany barnára.

 

Kép

   Ha a formában sütős módszert alkalmazzuk, akkor, ha megsült a kenyerünk, még rögtön forrón ki kell fordítani a formából és az oldalára fordítva hagyjuk kihűlni.

 

   Szerkezetileg sokkal tömörebb, mint a bolti kenyerek, és emiatt laktatóbb is a kevesebb mennyiség. De nem is az a cél, hogy csak akkor érezzük meg, ha megettük az egészet.

 

Kép

Ezt a kenyeret Liszt-érzékenyek Nem Fogyaszthatják!!!

Csak az egészségesebb életmódot választó embereknek ajánlom!