Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diótöltelékek

 

   A cukrászatban leggyakrabban használt olajosmagból, a dióból sokféle töltelék készülhet.

   A legegyszerűbb a száraz diótöltelék. A finomra megdarált diót azonos súlyú porcukorral, vagy kristálycukorral elkeverjük, citromhéjreszelékkel, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal ízesítjük.

 

A diós csiga töltelékanyaga:

   A forrázott diótölteléket 70%-os cukormennyiséggel készítjük. Ez azt jelenti, hogy 1 kg őrölt diót 70 dkg cukorból készült sziruppal leforrázzuk és elkeverjük. Ízesíthetjük citromhéjreszelékkel, vaníliás cukorral, esetleg fahéjjal. Dúsíthatjuk mazsolával. A dió egy részét helyettesíthetjük búzacsírával és édesmorzsával. Pozsonyi tészta, svájci kifli töltésére használjuk.

 

     A resztelt diótöltelék anyaghányada:

·       Dió 20 dkg

·       Cukor 40 dkg

·       Tojásfehérje 4 db

   A kétszeres cukorral készült töltelékhez a dió egyik felét finomra, másik felét dúrvára daráljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásfehérjét, kevés reszelt citromhéjat és állandó keverés mellett 80-90 C°-ig reszteljük. (Nyílt lángon folyamatosan kevergetve felfőzzük. Ezt jelenti a resztelés.) A csípősre felhevített, sűrűn folyós tölteléket melegen öntjük a már félig megsült, előkészített linzerlapra.

   A habos diótöltelék úgy készül, hogy a cukorszörppel készült tojáshabba finomra darált diót keverünk.  A tojásfehérjére 6-7 dkg cukrot és 2 dkg diót számítunk. citromreszelékkel és őrölt fahéjjal ízesítjük. Kismennyiségű töltelékhez a habot száraz cukorral is elkészíthetjük. Búrkiflit töltünk vele.

   A dióppürétöltelék egyszeres cukorral készült hengerelt töltelék. A cukrot kevés vízzel vagy tejjel felfőzzük, hozzákeverjük az őrölt diót, citromhéjreszeléket. Ha kihűlt hengergépen átengedjük. A kapott diópürét rummal kenhető állagúvá keverjük. Édes teasütemények és a bécsi kocka tölteléke.

 

Előző oldal: Tojáskrémek

 

Következő oldal: Egyéb édes töltelékek

 

 

Tartalomjegyzék