Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Édesítőszerek

 

    Édesítőszernek nevezzük azokat a természetes eredetű vagy mesterségesen előállított ízesítőanyagokat, melyekkel táplálékainkat édesítjük.

 

   Élelmiszereink, ételeink és italaink édesítésére elsősorban a szénhidrátokhoz tartozó természetes eredetű szerves vegyülete - így a répacukor (szacharóz), a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a malátacukor (maltóz), az invertcukor (a glükóz és fruktóz elegye), a tejcukor (laktóz) használhatók fel, továbbá ide sorolható még a méz és keményítőszörp is. Újszerű termék a kukoricából előállított glükóz-fruktóz elegy, amely folyékony cukor, izoszörp néven ismert.  Elsősorban nyersanyagként pl. likőr, befőtt ízesítésénél alkalmazható.

 

   Édes ízűek a cukoralkoholok - pl. a mannit és a szorbit stb. -, amelyek a természetes táplálékokban is előfordulnak, de többnyire ezeket szintetikus úton állítják elő, s alkalmazási területük főleg a cukorbetegek részére készített élelmiszerek. Ezek a vegyületek ugyanis a szervezetben nagyon lassan alakulnak át glükózzá, ezért csak kismértékben növelik a vér cukortartalmát. A cukoralkoholok közül hazánkban csak a szorbitot állítják elő, édesítő ereje közel azonos a répacukoréval, hátránya azonban, hogy hasmenést okozhat.

 

Előző oldal: A Cukrászat nyersanyagai

 

Következő oldal: A cukor

 

 

Tartalomjegyzék