Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogyasztási tejek

 

 

A tejüzemek feladata, hogy a fogyasztókat megfelelő mennyiségű és minőségű, tiszta, egészséges tejjel lássák el. Ennek érdekében a tejüzembe bekerülő tejet kezelik: tisztítják, beállítják a zsírtartalmát, homogenizálják, pasztőrözik, hűtik, adagolják. A tisztítás során a tejbe kerülő idegen szilárd alkotórészeket centrifugák segítségével távolítják el. Ezután részleges fölözéssel vagy sovány tej hozzáadásával beállítják a zsírtartalmat, majd pasztőrözik a tejet. A pasztőrözés célja a tej káros mikroorganizmusainak elpusztítása, a gümőkór-baktérium elölése. A fogyasztási tejféléknél leginkább alkalmazott pasztőrözési hőmérséklet 76 C˚, a hőntartás ideje pedig 38 másodperc. A pasztőrözést a hűtés követi. A tej adagolása 25 l-es kannákba, 1 vagy 0,5 literes műanyag zacskóba (polipack csomagolásban), illetve 2 dl-es műanyag poharakba alufóliás zárással történik. A töltést és a zárást automata gépsorok végzik.

 

   A zsírtartalom alapján 1,5 %, 2,8% és 3,6%-os pasztőrözött tejek kerülnek forgalomba.

 

   A tej fogyaszthatósági határideje ultrapasztőrözéssel növelhető. Ilyenkor a tejet nyomás alatt 2-8 másodpercig 140 C˚-ra hevítik, majd biztosítják az aszpetikus (steril körülmények közötti) további feldolgozást: a hűtést és a csomagolást.

 

   Így készül a dobozos tartós és féltartós tej. Az 5 rétegű csírátlanított dobozba csomagolt tej, mivel környezetétől tökéletesen elzárt, fogyaszthatóságát hűtés igénylése nélkül – felbontatlanul – 90 napig megőrzi. A féltartós tejet, fényvédő polietilén tasakba csomagolják. Fogyaszthatósága hűtés nélkül 7 napig szavatolt.

 

 

Előző oldal: A tej tulajdonságai, a tejhibák

 

Következő oldal: Tartósított termékek

 

 

Tartalomjegyzék