Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Formatorták készítése

Lépésről-lépésre

 

 

   Ha úgy döntünk, hogy megpróbálkozunk egy családtagunk, vagy egy barátunk kedvére tenni egy finom süteménnyel, és azt nem a szokványos formában (kerek, téglalap alakban) szeretnénk elkészíteni, hanem különböző formában, akkor tegyük a következőket.

 

·       1. lépés: Gondoljuk ki, hogy milyen alakú tortát szeretnénk készíteni.

 

·       2. lépés: Találjuk ki, milyen ízű tortát szeretnénk készíteni.

 

·       3. lépés: Gondolkozzunk el azon, hogy kb. hány szeletes tortát szeretnénk készíteni. A legtöbb torta 12 és 20 szeletes között van általában. Vagyis ha mondjuk, készen szeretnénk venni, akkor ezek az elfogadott szeletszámok.

 

·       4. lépés: Ha megvagyunk ezek kigondolásával, akkor számoljuk ki, hogy miből mennyi nyersanyag kell az adott torta elkészítéséhez. Közben azon is gondolkozzunk el, hogy vajon most marcipán bevonatos tortát szeretnénk-e, avagy krémborítású tortát szeretnénk készíteni? Persze a krémborításos időigényes, de olcsóbb megoldás, de ugyanúgy alkothatunk belőle csodálatos tortát, mintha marcipán bevonatosat készítenénk.  Én krém párti vagyok, mert attól nem lesz nagyon csömör a torta.

 

·       5. lépés: Ha beszereztük a hozzávalókat, akkor kezdhetjük is. Most konkrét példát hozok, hogy ezzel is segítsek Annamáriának a sörösüveg tortával. Az Amerikai cukrászdákban a formatortákat úgy készítik, hogy sütnek egy vastag téglalap alakú masszát, majd betöltik a kiválasztott krémmel, és dermesztik, majd utána vágják ki a kellő formát. Ezt nevezik tortaszobrászatnak. Mi is készíthetjük így is akár a tortánkat, de akkor rengeteg nemes hulladékunk lesz és sokkal több nyersanyag szükséges az elkészítéshez. Nem mintha használhatatlan lenne a későbbiek során a maradékunk, mert ha véletlenül elrontunk valamit, akkor azzal kipótolhatjuk és észre se lehet venni, és a maradékból még készíthetünk kókuszgolyót is. Köztudott ugyanis, hogy a nemes hulladékokból készítik a cukrászdákban a kókuszgolyót. Szerintem ezzel nem árultam el újdonságot. Na de térjünk vissza a formatortánkhoz. J

 

·       5/2. lépés: Ha nem akarunk egy helyett 2 féle süteményt készíteni, akkor javaslom, hogy süssünk külön lapokat. Abból is lesz ugyanúgy nemes hulladékunk, de közel se annyi. Miközben sülnek a lapjaink, vagy még jobb, ha előtte vagyunk, készítsünk sablont. Rajzoljuk meg, hogy, hogy is nézne ki legalább a külalak. Nem kell elmerülni egyelőre a részletekben, mert azon majd a végén a díszítésnél kell dolgoznunk. Ha megvagyunk az alap sablonnal, akkor a kész piskótából vágjuk ki az alapot, majd ha szükséges készítsünk több sablont a méretek miatt, de ha megy anélkül is a fokozottan kisebbre vágás, akkor nem lesz szükségünk rá. 2-3 lapot kellene így kivágnunk.

 

·       6. lépés: Töltsük be a tortánkat. Figyeljünk arra, hogy minden réteg közt egyenletes legyen a krémünk. És hagyjunk a külsejére is a krémből. Ha nem lett túl szép a kiszabás, akkor a krémmel javíthatunk a dolgon, mielőtt bevonnánk a marcipánnal. De mindenek előtt a betöltött tortánkat lehetőleg próbáljuk meg betenni a fagyasztóba, hogy gyorsan lehűljön, és szépen tudjunk vele dolgozni. Ha lehűlt a tortánk, és még úgy látjuk, hogy kellene javítani rajta, akkor azt ilyenkor még megtehetjük, sőt inkább ilyenkor tegyük meg, mert már stabilabb a szerkezetünk.

 

·       7. lépés: A burkolás, vagy bevonás, díszítés. Ha ügyesek vagyunk, akkor mint a sörös üvegnél van címke, amit ha olyan tortát készítünk, akkor azt is fel kell tüntetni a tortán, különben nem ismeri fel az illető, hogy most sört kap, vagy bort. J Ezt, ha marcipánnal dolgozunk, akkor rá rajzolhatjuk ételfestékkel és egy vékony fejű ecsettel, vagy a marcipánból formázzuk. Ezt is több féle kép meg lehet oldani. Kinek milyen a képzelőereje. Ha pedig krémmel dolgozunk, akkor minden egyes részlethez külön kis krémet kell szednünk és az adott színnel befesteni azt, majd felvinni a felszínre akár habzsákkal, akár egy vékony pengéjű késsel vagy kenőlapáttal. Persze a krémes bevonás, és díszítés sokkal nehezebb, mint a marcipános. De a marcipánnál viszont fennáll a veszély, hogy szétreped, vagy nagyon ragad. Mindennek meg van a maga jó és rossz tulajdonsága. Mint mindennél. J És ezzel elkészültünk a tortánkkal. Már csak vissza kell helyezni a hűtőbe és 1-2 órát állni kell hagyni mielőtt, felszeletelnénk.

 

 

   Remélem valamelyest tudtam ezekkel a lépésekkel segítséget nyújtani azoknak az olvasóimnak, akik arra az elhatározásra jutnak, hogy saját maguk készítenek Formatortát.