Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.15

A cukrászatban előforduló legfontosabb édesítőszerek

A cukrászatban előforduló legfontosabb édesítőszerek

 

 

MÉZ

    Mézelő méhek a mézgyomrukban a virágok nektárjából, mézharmatból, virágporból előállított lépsejtekben tárolt termék. A mézgyomorba felszívódott anyagok invertálódnak. Főleg gyümölcs és szőlőcukorból állnak.

 

 

SZACHARÓZ

   Répacukrot és nádcukrot nevezzük szacharóznak. Cukorrépából, cukornádból állítják elő, kristályos szerkezetű anyag. Cukorfajták: kristálycukor, porcukor, kockacukor, mokkacukor.

 

 

KEMÉNYÍTŐSZÖRP

   Burgonya vagy kukoricakeményítőből enzimes, savas beavatkozással előállított cukorszörp. Főleg dextrinekből állnak. A cukor kristályosodását gátolják.

 

 

GLUKÓZ SZIRUP

   Keményítő savas hidrolízisével előállított termék.

 

 

DEXTRÓZ

   Szőlőcukor, vízmentes glükóz. Kevésbé édes, mint a nádcukor, szabad állapotában, édes gyümölcsökben, kötött állapotban keményítőben található. A keményítő savas hidrolízisével állítják elő.

 

 

IZOSZÖRP

   Kukoricakeményítőből hidrolízissel előállított, 55 % glükózból, 45 % fruktózból álló elegy.

 

 

INVERT CUKORSZÖRP

   Kristálycukorból (szacharózból) savval való főzéssel, invertálással állítjuk elő. az eredetileg kémiai kötésben álló glukóz és fruktóz molekula a beavatkozás után ugyanezen két molekula keverékéből fog állni.

 

Vissza