Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

A fűszerek

 

   A szó tágabb értelemében fűszernek nevezhető minden olyan anyag, amely az élelmiszernek, ételnek kellemes ízt, illatot,  színt vagy küllemet ad. Eszerint fűszer a konyhasó, a savanyító szerek, az étkezési mustár, továbbá a sokféle természetes és mesterséges ételízesítő készítmény is. Szűkebb értelemben azonban csak a fűszernövények ételjavításra felhasznált részeit hívjuk fűszernek.

 

   A fűszerek olyan növényrészek, amelyek hatóanyag-tartalmuknál fogva sajátosan kellemes ízt, illatot, esetleg színt és tartósságot kölcsönöznek az élelmiszereknek, ételeknek.

 

   Különös jelentőségüket az emberi táplálkozásban elsősorban értékes összetevőiknek, un. hatóanyagaiknak köszönhetik. Ezek: az illóolajok, balzsamok, gyanták, alkaloidok, színezőanyagok, keserűanyagok stb.

A fűszernövények rendkívüli változatos kémiai összetételű hatóanyagai nemcsak tetszetős színt, jellegzetes ízt, illatot adnak az élelmiszereknek, hanem serkentik az emésztőszervek működését, növelik az étvágyat, elősegítik a tápanyagok jobb, tökéletesebb hasznosulását.

 

Előző oldal: A likőrök

 

Következő oldal: A cukrászatban leggyakrabban használatos fűszerek

 

 

Tartalomjegyzék