Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcsös töltelékek

 

Rétestöltelékek

   A rétestöltelékek készülhetnek friss, befőtt vagy mirelit gyümölcsökből. Felhasználásuk különböző, lepényeket, pitéket, réteseket, tiroli réteseket stb. töltünk velük.

   Az érett friss gyümölcsöket először megmossuk, majd függően magozzuk, hámozzuk, daraboljuk, stb. Egyes gyümölcsöket lehet gyenge hőkezeléssel puhítani ( pl.: alma ). A befőtt gyümölcs levét leszűrjük, a mirelit gyümölcsöt felengedtetjük mielőbb tölteléknek felhasználjuk.

   A gyümölcsökhöz 20-25 % cukrot adunk, dúsíthatjuk őrölt dióval vagy édesmorzsával, ízesíthetjük fahéjjal, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral. Lédús gyümölcsöknél az édesmorzsa aránya növelhető, vagy lékötő adalékanyag keverhető a töltelékhez.

 

Tartósított gyümölcstöltetek

 

    A tartósított gyümölcstöltetek - a gyümölcsíz, a lekvár és a dzsem - készen beszerezhetők a konzervipartól vagy a nagykereskedelemtől. (a mi esetünkben minden boltban ugyanúgy megkaphatóak).

 

Zselés gyümölcstöltelékek:

 

    A zselés gyümölcstöltelékek készülhetnek a befőtt gyümölcslé krémporral történő besűrítésével, vagy hidegen kötő zselépor hozzáadásával. Mindkét töltelék gazdagon tartalmaz darabos gyümölcsöt.

 

Gesztenyés töltelék

 

    A gesztenyés töltelékekhez gesztenyepürét használunk.

Uzsonnasüteményhez kevés tejszínnel megpuhítva, a kikészített süteményekhez a tejszínes és vajkrémes töltelékekhez adagolva dolgozzuk fel. Legyúrt puha gesztenyemasszát lapnak kinyújtva is tölthetünk tortába.

 

Előző oldal: Töltelékek

 

Következő oldal: A tejszínkrémek

 

 

Tartalomjegyzék