Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kevert élesztős tészták

Kevert élesztős tészták készítése

 

   Azokat az élesztős tésztákat, amelyeknek az alap- és járulékos anyagait keveréssel dolgozzuk egyneművé, kevert élesztős tésztáknak nevezzük.

   A kevert élesztős tészták több zsiradékkal és folyadékkal készülnek,  ezért tésztakészítő műveleteik több ponton eltérnek a gyúrt élesztős tésztákétól.

 

   A kevert élesztős tészták gyártásának főbb műveletei:

 - a nyersanyagok előkészítése,

- a kovász készítése és érlelése,

- a tészta keverése,

- a tészta érlelése,

- a tészta alakítása,

- a kialakított tészta érlelése,

- sütés.

 

    Az előkészítést a tanult módon végezzük.

   A kovászt célszerű több lisztből készíteni és lehetőleg lágyabb kovászt készítsünk, hogy könnyebben eldolgozhassuk a tésztával. Ha a kovász érett, hozzákezdhetünk a tésztakészítéshez.

   A tésztakészítést a meglágyított vaj kikeverésével kezdjük. Hozzáadjuk a porcukrot, egyenként a tojássárgáját, majd a beérett kovászt. Ezután további keverés közben adagoljuk hozzá az ízesítőanyagokat, a tejben oldott sót, a fennmaradt lisztet és a szükséges folyadékot.

   A tésztát keveréssel simára, csomótlanra dolgozzuk, majd amikor kezd selymesedni, hólyagot vet a tészta és elválik az üst falától, befejezzük a keverést.

   A tészta érlelése. Az elkészített tészta felületét liszttel meghintjük, majd tiszta ruhával letakarjuk, és 40 Cº hőmérsékleten 20-30 percig pihentetjük. A megkelt tésztát legalább egyszer célszerű összevetni, szellőztetni, majd rövidebb kelesztés után dolgozzuk fel.

   A kevert élesztős tészta alakítása attól függ, hogy mit készítünk belőle. A tésztát megfelelő darabolás után formába tölthetjük, kinyújthatjuk, kiszúrással alakíthatjuk. A kialakított tészta érlelését olyan helyen végezzük, ahol a tészta nem kaphat ”huzatot”, tehát nem éri hűvös légáramlat. Ezért kelesztés közben pl. mind a kuglófot, mind a fánkot letakarjuk tiszta konyharuhával.

   A kevert élesztős tészták sütését enyhén gőzös sütőtérben, 180-200 Cº körüli hőmérsékleten végezzük. Célszerű két ütemben sütni. A sütés időtartama a tészta nagyságától függően változhat, de aránylag hosszabb a gyúrt élesztős tészták sütési idejénél.

 

 

  Tartalomjegyzék

 

 

Előző oldal – Gyúrt élesztős tésztából készíthető sütemények

 

 

Következő oldal – Kevert élesztős tésztából készíthető sütemények