Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kevert élesztősből készíthető sütemények

Kevert élesztős tésztából készíthető sütemények

 

 

      Kuglóf

 

   Valaha a habos kávés, kapucineres cukrászdák korszakában az illatos vaníliás, a mazsolás, márványos, kakaós- vagy a csokoládéval bevont kuglóf jelképezte a cukrászatot.

 

    A kevert kuglóf anyaghányada:

- Liszt                                     1 kg

- Vaj vagy margarin           0,20 kg

- Porcukor                          0,20 kg

- Élesztő                            0,06 kg

- Só                                    0,02 kg

- Tej                                   0,60  l

- Tojássárgája                         8 db

 

   A felsorolt anyagokon  kívül ízesítésre citromhéjreszeléket, vaníliás cukrot, kakaóport, őrölt fahéjat, mazsolát tetszés szerint vehetünk. Készítéséhez ezenkívül szükséges: hintőliszt, zsír a forma kikenéséhez, csokoládé, gyümölcsíz, fondán vagy porcukor a bevonáshoz, ill. a beszóráshoz.

   A kovászt és a tésztát a megismert módon elkészítjük. A tészta érlelése közben előkészítjük a formákat. Célszerű csöves kuglófformát használni, így biztosabban átsül a kuglóf belseje. Vajat, margarint vagy zsírt megolvasztunk és ecsettel egyenletesen, hézagtalanul megkenjük a forma belsejét. Ha a kenést felületesen, gondtalanul végezzük, a kuglóf beleragadhat a formába. A kikent formákat gyorsan lehűtjük, ha a zsiradék megdermedt, liszttel meghintjük. Az így előkészített formákat kétharmad részig töltjük az érett, kigömbölyített tésztával. A formában újra kelesztjük a kuglófot, míg a tészta 1-2 cm-rel a forma széle fölé nem emelkedik. Ekkor kerül sor a sütésre. A sütést két ütemben végezzük. Először melegebb, enyhén gőzös sütőtérbe, majd alacsonyabb hőmérsékletű gőzmentes kemencébe helyezzük a kuglófot. A sütés hőfoka 180-200 Cº között változhat. A kisebb, ¼ és ½ kg-os kuglófokat magasabb hőmérsékleten rövidebb, a nagyobb 1 kg-os kuglófokat alacsonyabb hőfokon hosszabb ideig sütjük. Ha szemrevételezéssel, ill. a felület megkopogtatásával nem tudjuk határozottan eldönteni, hogy kisült-e, célszerű hurkapálcikával vagy vastagabb fémtűvel átszúrni a kuglófot. Ha a beleszúrt pálcikán ragacsos tésztabevonatot találunk, még nem sült át a tészta.

   A kisült kuglóf felületét meglisztezzük és megfordítjuk, a formában hagyjuk hűlni. Rövid idő után a jól kikent formából könnyen kiboríthatjuk.

 

   A kakaós kuglóf úgy készül, hogy lisztkilogrammonként 5 dkg kakaóport keverünk a beérett tészta felébe. A formába töltés előtt a kakaós és a kakaó nélküli tésztából henger alakú sodratot készítünk, ezeket összecsavarva helyezzük a formába. Úgy is eljárhatunk – ez a módszer ad a vágás felületén csigavonalat -, hogy mindkét tésztarészt kinyújtjuk, egymásra helyezve feltekerjük, majd ezt helyezzük a formába.

   A kakaós kuglóffal azonos módon készíthetünk fahéjas kuglófot. Ehhez lisztkilogrammonként 2 dkg őrölt fahéjat használunk. A formából kiborított kuglófot meghinthetjük vaníliás porcukorral, áthúzhatjuk csokoládéval vagy fondantal. A fondantos kuglófot úgy készítjük, hogy forró baracklekvárral bekent kuglófot rácsra helyezzük, majd 55 Cº-ra melegített csokoládés fondanttal leöntjük.

 

Dán kifli

   Keményebb kuglóftésztából készítjük, hogy ki tudjuk nyújtani. Az 5-7 mm vékonyra nyújtott tésztából 12 cm széles csíkokat vágunk, ebből háromszög alakú darabokat alakítunk ki. Gyümölcsízzel, forrázott dió- vagy máktöltelékkel töltjük. A felcsavart tésztát kifli alakúra formázva kelesztjük. Sütés előtt tojással bekenjük és 210 Cº-os kemencében sütjük. Sütés után vaníliás porcukorral szórjuk meg.

 

Tartalomjegyzék

 

 

Előző oldal – Kevert élesztős tészták készítése

 

 

Következő oldal – Hajtogatott élesztős tészták készítése