Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kevert omlós tészták készítése

Kevert omlós tészták készítése

 

Azokat az omlós tésztákat, amelyeknek az alap- és járulékos anyagait keveréssel dolgozzuk egyneművé, kevert omlós tésztának nevezzük.

   A tészta készítését az alábbi műveletek sorrendjében végezzük:

- Előkészítő műveletek,

- A tészta készítése keveréssel,

- A tészta alakítása, formázása,

- A sütés.

 

   Az előkészítő műveletek megegyeznek a gyúrt omlós tésztáknál tanultakkal.

   A tésztakészítő művelet a kevert omlós tésztáknál szükségszerűen a keverés.

Ugyanis a kevert omlós tésztákéhoz több zsiradékot és több tojást (folyadékot) használunk fel. A tészta lényegesen puhább, nem gyúrható, egyneműsítése keveréssel történik. A keveréssel levegőbuborékokat is juttatunk a tésztába, ez elősegíti a lazább szerkezet kialakítását. A tésztakészítést végezhetjük habüstben kézi habverővel, vagy habverő gépben ritkább szálú habverővel. A vajat vagy margarint egy kissé megpuhítva kikeverjük, hozzáadjuk a szitált porcukrot. További habosítás, keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A kellően habosra kevert anyagba ezután fakanállal keverjük a lisztet. Az ízesítő járulékos anyagokat többnyire a liszttel együtt keverjük a tésztába.

    A tészta alakítása leggyakrabban nyomózsákból történik. A tészta puha, nyújtani, kiszúrni és kézzel formázni nem tudjuk. Ezért a tésztát nyomózsákba töltjük és sütőlemezre formázzuk. A sütőlemezt beboríthatjuk papírral, de alakíthatjuk a tésztát kikent, lisztezett sütőlemezre is. A nyomózsákból a formázás során félgömb, ovális, rudacska, macskanyelv vagy más tetszés szerinti formákat alakítunk ki.

   A kevert omlós tésztából lapokat is kenhetünk ki. Ebben az esetben papírral fedett sütőlemezre adagoljuk a tésztát, majd tetszés szerinti vastagságúra elkenjük.

   A tészta alakításának harmadik módja amikor a kevert omlós tésztát formába töltjük. A forma lehet sütőpapírral betekert fémkeret (kapszli), vagy tortakarika és különböző alakos sütőformák. Az alagút formát papírral béleljük, a kuglóf, őzgerinc és tortlett, lehet mintázott, bordás formákat kikenjük olvasztott margarinnal és lisztezzük mielőbb beleadagoljuk a tésztát.

   A kevert omlós tészták sütését egy ütemben végezzük, enyhén gőzös vagy gőzmentes kemencében. A sütési hőfok omlós tésztákénál valamivel magasabb – 190-210 Cº – a nagyobb zsiradékhiány miatt.

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Előző oldal – Gyúrt omlós tésztából készíthető uzsonnasütemények

 

 

Következő oldal – A kevert omlós tészták fajtái