Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis kísérletezés

 

   Fry kísérletezni kezdett az édességgel, és 1847-ben elkészítette az első étcsokoládét. Közben 1828-ban Coenraad Johannes van Houten holland vegyész feltalálta a kakaósajtoló-gépet, melynek segítségével sikerült kivonni a kakaóbabból a zsíranyag egy részét, így javult a csokoládétermékek minősége, és könnyebben emészthetőek lettek.

 

    Az első csokoládészelet a svájci Henri Nestlé gyárában készült 1876-ban. A csokoládéfinomítás módszerét, illetve a lágy, könnyen olvadó fondant csokoládét Rodolphe Lindt svájci gyárában fejlesztették ki 1880-ban. Lindt további kakaóvajat adott a masszához, és hosszú időn át kevergette, így egy sima állagú, finom csokoládét kapott, melyben már nyoma sem volt az addig oly jellemző szemcséknek.

   Manapság a csokoládék igen széles tárházából válogathatunk, Gombóc Artúr összes kedvencét megtaláljuk a polcokon, mindenféle ízben és formában.

   Ét-, tej- vagy fehér, epres, málnás, barackos vagy mogyorós, grillázsos, kekszes, gyömbéres, mogyorókrémes... Drazsé, tábla, szelet, bonbon...

    Szinte nincs is olyan, aki ne szeretné, hiszen boldogsághormonokat szabadít fel, hű társunk egy egyedül töltött éjszakán (persze, csak arra a tíz percre, míg meg nem esszük), a fogyókúra legjelentősebb ellenérve, ideális ajándék kollégáknak, ismerősöknek és távoli rokonoknak. És persze magunknak is, egy szomorú, esős, hideg, magányos napon. Hiszen mi esne jobban, mint egy finom, édes forró csoki a kanapén, egy puha takaróba burkolózva...

 

Előző okosság

 

Következő okosság

 

Főmenü