Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lazítószerek fajtái

 

  

Sütőélesztő

 

   A sütőélesztő, vagy egyszerűen csak élesztő egy sarjadzó gombafaj (Sacaharomíces cerevisiae). Tésztakészítés közben az élesztőgomba cukorbontó enzimjei alkoholt és szén-dioxid gázt fejlesztenek. A keletkező CO2 gáz lazítja az élesztős tésztákat.

 

   A sörélesztőnek is nevezett gomba világosbarna színű, kagylós törésű. Víztartalma 75 % és jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. A sajtolt élesztő 5 dkg-os és 1 kg-os csomagolásban kerül forgalomba, nedves hűvös helyen tároljuk.

 

 

Sütőpor

 

   A sütőporok vegyszeres lazítószerek, elnevezésüket a gyártó cégtől kapják. Forgalomban vannak többek közt dr. Oetker, Haás, PROFI és SPAR – sütőporok. Valamennyinek azonos a hatóanyaga: nátriumhidrogénkarbonát és nátriumpirofoszfát.

A hatóanyagon kívül tartalmaznak még búza vagy kukoricakeményítőt. A sütőporok a tésztában víz és h ő hatására szén-dioxid gázt fejlesztenek, és ez lazítja az omlós esetleg felvert tésztákat.

 

Szódabikarbóna

 

   A szódabikarbóna, melyet étszódának nevezünk csak nátriumhidrogénkarbonátot tartalmaz. A fehér színű, apró kristályos, szagtalan por lúgos ízű. Mivel savas alkotórészt nem tartalmaz, csak a tésztában lévő savak és hő hatására keletkezik szén-dioxid gáz.

 

Szalakáli

 

   A szalakáli fehér színű, laza tűkristályos anyag. Különböző ammóniumvegyületek keveréke. Fő tömegében ammóniumkarbonát. Meleg hatására szén-dioxidra, vízre és ammóniára bomlik. Mind a fejlődő szén-dioxid, mind az ammónia lazítja a tésztát. A szalakáli erősen illó, kellemetlen szagú és ízű anyag. Csak légmentesen lezárt csomagolásban szabad forgalomba hozni. Mézes tészták lazítására használjuk.

 

   A hamuzsírnak nevezett nátriumkarbonátból csak tejsavtartalmú tésztában szabadul fel a szén-dioxid gáz. A hosszan érlelt mézeskalácstészta lazítóanyaga.

 

 

Előző oldal: Lazítószerek és adalékanyagok

 

Következő oldal: Adalékanyagok

 

 

Tartalomjegyzék