Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A méz

 

 

   A méz a legrégebbről ismert természetes édesítőszer. A mézet a mézelő méhek állítják elő a virágok nektárjából vagy más növényrészek édes nedveiből (pl. a mézharmatból, a virágporból stb.). A méhek a cukortartalmú oldatokat felszívják, mézgyomrukban átalakítják, invertálják, majd a lépsejtekben raktározzák, és ott érlelődni hagyják. A mézet a lépből - a záró viaszréteg eltávolítása után - többféle eljárással, pl. csurgatással, pergetéssel, sajtolással lehet kinyerni.

 

   A méz - összetételét tekintve - magas energia- és biológiai értékű élelmiszer. 70-80 %-os töménységű cukoroldat, amely túlnyomórészt invertcukorból áll, ezért kevésbé hajlamos a kristályosodásra. Szacharóztartalma mindössze 6-7%, s a cukrokon kívül egy vegyületeket, így fehérjét, ásványi anyagokat, B-vitaminokat, szerves savakat, enzimeket és zamat anyagokat is tartalmaz. Víztartalma 14-20 % között változik. A méz nemcsak energiaértékéből - 1350-1450 KJ - adódóan értékes táplálék, hanem azért is, mert kedvezően befolyásolja az emésztőszerveknek, az izmoknak és a szívnek a működését. Könnyen emészthető, s természetes gyógyhatású anyagainak köszönhetően légúti- és májmegbetegedések, magas vérnyomás és a vérszegénység ellen is használják. Előnyös tulajdonságait a méz a hőhatás után is megőrzi.

 

A méz minőségét

 

  • összetétele (víztartalma, invertcukor- és Szacharóztartalma, hamutartalma) és
  • érzékszervi tulajdonságai (színe, íze, illata) határozzák meg.

 

    A jó minőségű méz minden esetben olyan virágméz, amelyet csurgatással vagy pergetéssel választottak ki a lépből. Színe aranysárga vagy barnássárga, íze aromásan édes, illata tiszta, a méz eredetére utaló. Állománya sűrűn folyó, idegen anyagoktól mentes, fény felé tartva csillogó. Az ikrás méz, vagyis az a termék, amelyben a cukor egy része már kikristályosodott, minőségileg nem kifogásolható. Enyhe melegítés hatására ugyanis a kivált glükóz feloldódik, s a méz ismét csillogóan tiszta lesz.

 

A gyűjtés nyersanyaga szerint

  • fajtamézet és
  • vegyes virágmézet különböztetünk meg.

 

   A fajtaméz csoportjába tartoznak azok a termékek, amelyek egyfajta növény virágairól gyűjtöttek a méhek, és kinyeréskor a méhész különválasztotta a többi fajtától. Hazánkban legkedveltebb mézfajta az akácméz, amely világossárga színű, kellemes illatú, íze nagyon édes, nem túl sűrű állományú. Említést érdemel még a napraforgóméz, a hársméz, továbbá a menta-, a gesztenye- és a repceméz is. A méz aromája jellemző arra a virágra, amelyikből származik.

 

   A vegyes virágmézről abban az esetben beszélünk, amikor a méhek a nektárt többfajta virágzó növényről gyűjtötték.

 

Előző oldal: A Cukor

 

Következő oldal: Mesterséges édesítő szerek

 

 

Tartalomjegyzék