Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múlt és Jelen

 

     Az első csokoládé

  Kezdetben csupán a megpörkölt kakaóbab őrleményét keverték el némi vaníliával és vízzel, ez azonban íze túl erős és kesernyés volt. Később cukor hozzáadásával finomították az italt, ám állagamég ekkor is sűrű és habos volt, s magas zsírtartalma miatt nehezen emészthatő. A csokoládéfogyasztást egy időben az egyház bűnös élvezetnek tartotta, úgy vélték ugyanis, hogy felkorbácsolja az érzékeket. Később azonban, mikor V. Pius pápa megkóstolta az "istenek italát", ízét annyira kellemetlennek találta, hogy úgy vélte az ital fogyasztása még a böjt megszegését sem jelenti, hiszen kizárt, hogy valakinek szokásává váljon az ital élvezete.

  Azonban az 1600-as éveket követően már nem csak Spanyolországban, de Franciaországban és Angliában is a kiváltságosok italává vált a csokoládé, majd meghódította Svájcot és Belgiumot is. Több mint kétszáz évvel később a csokoládé íze még mindig nem nyújtott a mai édességekhez hasonló élményt, ezért Van Houten kifejlesztett egy különleges eljárást, melynek segítségével a kakaóbab őrleményét tovább finomították, s ezzel kezdetét vette az első étcsokoládék gyártása.

 

     A mai csokoládék

  Hozzáértők szerint a valódi élvezetet nyújtó csokoládé legalább hetven százalékban tartalmaz kakaót, azonban ez egy silányabb minőségű fajta esetén akár 30 %-nál is kevesebb lehet. Korábban a kakaóbab őrleményéből készített édesség szinte emészthetetlen volt, s hosszú időbe telt, mire különleges finomítási eljárások segítségével valódi desszertet alkottak belőle.

  A mai csokoládék összetétele ennél jóval bonyolultabb. Mivel desszertként fogyasztjuk, a gyártók számtalan adalékanyaggal dúsítják, hogy íze és állaga élvezhetőbb legyen. Különböző növényi zsírok, gyümölcsök, magvak, cukor és tej hozzáadásával a csokoládéból készült desszertek valódi ízélményt nyújtanak.

 

Előző okosság

 

Következő okosság

 

Főmenü