Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növényi eredetű zsiradékok

 

    A növényi eredetű zsiradékok: az étolajak és a margarinok.

   Az étolaj olajosmagvakból - napraforgó, repce, földimogyoró, kender, ricinus, olívabogyó stb. - közvetlenül állítható elő, a margarin növényi olajok keményítésével készül.

 

     Az étolaj

Az étolaj előállítása három fő műveletből áll:

  • az előkészítésből,
  • az olajkinyerésből és
  • a finomításból.

   Az előkészítés során a magvakat tisztítás után szárítják, hántolják, aprítják, majd pörkölik. A pörkölés hatására a fehérjék nagy része kicsapódik, az olajtól elkülönül, ezáltal a késztermék íze kedvezőbb, az olaj hígabban folyó lesz, és így jobban kivonható.

   Az olajkinyerést kétféle módon végezhetik: sajtolással a magas olajtartalom (napraforgómag 40-48 %, repcemag 30-40 %) jelentős részét eltávolítják. A visszamaradó termék neve olajpogácsa, ez kitűnő takarmány.

   Az oldószeres kivonás (extrahálás) önmagában is alkalmas olajkinyerésre. Az oldószert és az olajat desztillálással választják külön.

   A finomítás célja az idegen anyagok eltávolítása, az olaj kedvező tulajdonságainak kialakítása. A lebegő szennyeződéseket, sejttörmelékeket szűréssel, ülepítéssel, centrifugálással távolítják el. A szagtalanítást vízgőz átfúvatással végzik.

   Az étolaj minőségé elsősorban érzékszervi tulajdonságai határozzák meg. A jó minőségű étolaj teljesen tiszta, átlátszó, üledékmentes, fényes. Íze jellegzetes és kellemes. Szaga gyakorlatilag nincs, esetleg az eredeti nyersanyagra emlékeztető enyhe szaga lehet. Színe a napraforgóolajnak világossárga vagy zöldessárga, a repceolajé sötétebb.

   Tárolása az eredeti műanyag flakonos csomagolásban, napfénytől védett, egyenletes hőmérsékletű helyen történjen.

 

Előző oldal: Zsiradékok

 

Következő oldal: Állati eredetű zsiradékok

 

Tartalomjegyzék