Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Omlós élesztős tésztákból készíthető sütemények

Omlós élesztős tésztából készíthető sütemények

 

     Pozsonyi kifli

 

   A pozsonyi kifli anyaghányada:

   - Liszt                                 1 kg

   - Vaj                               0,40 kg

   - Porcukor                      0,10 kg

   - Élesztő                        0,02 kg

   - Só                                0,02 kg

   - Tej                               0,30  l

   - Tojássárgája                     2 db

 

   A tanult módon elkészített omlós élesztős tésztából 30 dkg-os darabokat vágunk, henger alakúra sodorjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. A 3 dkg-os tésztákat kigömbölyítjük és hűvös helyen munkaasztalon ovális alakúra nyújtjuk. Közepére forrázott máktöltelékből 2,5 dkg-ot helyezünk és felgöngyölítjük. ( A kisült kiflik súlya 5 dkg-os lesz). A felgöngyölített tésztadarabokat ácskapocs alakú kiflire formázzuk. Tiszta sütőlemezre helyezve történik a kiflik kenése és érlelése.

   Miután a második kenés fehérjerétege megszáradt, 220 Cº-os kemencében megsütjük. A szakszerűen kent és érlelt kiflik felülete sütés után fényes, márványos erezettségű. Ha a tészta tölteléke forrázott diótöltelék, a begöngyölés után patkó alakú kifliket formázunk. Ezért a diós pozsonyi kiflit diós patkónak is nevezzük.

 

 

     Pozsonyi beigli

 

   A pozsonyi tésztából – attól függően, hogy negyed vagy fél kilós beigliket akarunk készíteni – 14 vagy 28 dkg-os tésztadarabokat vágunk. A kigömbölyített tésztákat 3-4 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztával azonos súlyú forrázott dió- vagy máktölteléket egyenletesen elkenjük a tésztán. A két szélén 1 cm-nyi részt behajtunk a töltelékre, majd rúd alakúra felcsavarjuk a tésztát. A kenése, érlelése az ismert módon történik. Sütés előtt a beiglit megszúrkáljuk, és a megszáradt fehérjeréteget enyhe nyomkodással megrepesztjük. Ezzel fokozzuk a beigli tetszetős márványosságát.

   A félkilós beigliket 200 Cº-on hosszabb, a negyed kilós beigliket 210 Cº-on rövidebb ideig sütjük.

   A mákos és diós beiglin kívül készíthetünk még gyümölcsös és gesztenyés beiglit is.

 

 

     Tepertős pogácsa

 

Ajánlott anyaghányad:

   - Liszt                            1 kg

   - Sütőmargarin         0,10 kg

   - Tepertő                   0,40 kg

   - Porcukor                0,04 kg

   - Élesztő                  0,04 kg

   - Só                          0,03 kg

   - Tej                         0,40  l

   - Tojássárgája              4 db

 

   Az omlós élesztős tészták gyártásmenetének megfelelően a tésztát kovász nélkül gyúrjuk meg. A tepertőt húsdarálón ledarálva vagy finomra összevagdalva adjuk a tésztához. Ízesítésre tetszés szerinti mennyiségű borsot használunk.

   A meggyúrt tésztát egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, másnap átgyúrjuk és kigömbölyítve kelesztjük. Rövid érlelés után 3 cm vastagra nyújtott tészta felületét bevagdossuk, és lisztbe mártogatott, sima szélű 4-6 cm átmérőjű kiszúróval kerek pogácsákat szaggatunk ki belőle. Tiszta sütőlemezre egyenletesen felrakjuk, megkenjük tojással, majd kelesztjük. Újabb kenés után enyhén gőzös kemencében 230 C-on sütjük.

   A tepertős pogácsában a zsiradék lehet sertészsír is. Készülhet cukor nélkül és vízzel gyúrva. A tészta laza szerkezetét növelhetjük hajtogatással. Az így készített pogácsák nem bírják a szállítást, mert a hajtogatások mentén könnyen szétesnek.

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Előző oldal – Omlós élesztős tészták készítése

 

 

Következő oldal – Omlós tészták jellemzése, csoportosítása