Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Omlós tésztából készíthető

 Gyúrt omlós tésztából készíthető sütemények

 

   Omlós tésztából a lepények a legismertebb uzsonnasütemények.

 

 

     Almás lepény

   Anyagszükséglet:

- Sárga linzi tészta                  1 kg,

- Almatöltelék                    1,40 kg,

- Gyümölcsíz                      0,05 kg,

- Édesmorzsa                     0,10 kg,

- Őrölt fahéj                       0,01 kg,

- Egész tojás                           1 db.

 

   A kimért sárga linzi tésztát két részre osztjuk, 60 és 40% arányban. A nagyobbik tésztarészből 6-8 mm vastag lapot nyújtunk és félig megsütjük. Megkenjük forró gyümölcsízzel, hogy a nedvdús töltelék az alsó tésztalapot el ne áztassa, majd megszórjuk az édes morzsával. Az így elkészített lapon egyenletesen szétterítjük az őrölt fahéjjal ízesített almatölteléket.

   A visszamaradt tésztát 4-6 mm vastagra nyújtjuk és lefedjük vele a tölteléket. Felületét megkenjük egész tojással, megszurkáljuk és villával rácsozzuk. 180 Cº körüli hőmérsékleten sütjük. Lehetőleg gőzmentes sütőben, hogy a tojással megkent tésztafelület fényes maradjon. Még melegen felvágjuk, mert ha kihűl a linzertészta törik egy kissé. A fenti anyagszükségletből kb. 30-35 db 6-7 dkg súlyú süteményt kapunk. Leggyakrabban egyenletes nagyságú négyzet alakú darabokra vágjuk. Porcukrozni nem szükséges, mert az almás lepény tetszetősségét a tojással megkent és villával mintázott fényes felület adja.

   Almás lepény mintájára készíthetünk cseresznyés, meggyes, barackos és szilvás lepényt.

   Gyümölcstöltelékeken kívül forrázott dió- és máktöltelékkel, valamint túrótöltelékkel is készíthetünk lepényeket. Ezek készítésekor az alsó félig megsült linzi lapra nem szórunk édes morzsát. A túrós, diós és mákos lepényt úgy is készíthetjük, hogy a tölteléket nem lappal borítjuk be, hanem a linzi tésztából rudakat sodrunk és rácsot készítünk a töltelék tetejére. Süteményünk így tetszetősebb, de jóval munkaigényesebb. A rácsokat készíthetjük kevert linzi tésztából, indiáner felvertből. Rácsozáson kívül változtathatjuk a linzi tészták fajtáit, sőt a felső tésztalapot vajas tésztából is készíthetjük.

   Cukrászelődeink ötletességét dicséri a lepényváltozatok nagy száma.

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Előző oldal – A gyúrt omlós tészták fajtái

 

 

Következő oldal – Kevert omlós tészták készítése