Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pálinkák

 

 

   A pálinkák többnyire erjesztett növényi anyagok lepárlása és érlelése útján előállított, jellegzetes aromájú, magas alkoholtartalmú italok. Közös jellemzőjük, hogy cukrot egyáltalán nem vagy csak lényegtelen mennyiségben tartalmaznak, alkoholtartalmuk pedig általában 40-50 v/v % (térfogatszázalék) között változik, élvezeti értéküket többnyire a felhasznált növényi részekre jellemző íz- és illatanyagok adják.  Készítési módjukat tekintve:

·       Valódi,

·       Különleges (vágott) és

·       Kommersz pálinkákról beszélünk.

 

 

   A valódi pálinkák nyersanyaga a gyümölcs. A gyümölcsön kívül még jelentős mennyiségű szőlőtörkölyt, borseprőt, valamint bort és kismértékben gabonaféléket is felhasználnak a pálinkakészítésre. A valódi pálinkák ismert fajtái az alma-, a barack, a cseresznye-, a körte-, a szilva-, a málna- és a vegyesgyümölcs-pálinka, továbbá a seprő- és a törkölypálinka. Valamennyi pálinkakészítmény a szabványban előírt alkoholtartalommal, az u.n. fogyasztási szeszfokkal – 50 v/v %-kal jut el a fogyasztókhoz.

 

   A különleges pálinkák valódi gyümölcspálinkából készülnek finomszesz vagy almapárlat, lágyított víz, valamint íz kiegészítők felhasználásával. Általában a származási helyre utaló elnevezéssel, jellegzetes alakú palackokban kerülnek forgalomba. Alkoholtartalmuk fajtánként eltérő, 43-50 v/v % között változik. A legkeresettebbek: a Kecskeméti és Fütyülős barackpálinka, a Szatmári Szilvapálinka (más néven szilvórium), a Kecskeméti Cseresznyepálinka, a Vilmos-körte pálinka, a Kosher szilvapálinka stb.

 

   A kereskedelmi – más néven kommersz – pálinka olyan szeszesital, amelynek zamatanyagát főleg ízesítőanyagok adják. Finomszesz, víz és pálinkaeszenciák egyszerű összekeverésével és rövid ideig tartó érlelésével állíthatók elő. Alkoholtartalmuk egységesen 40 v/v %.

 

 

 

Egyéb pálinkafélék

 

   A felsorolt három csoporton kívül a pálinkafélék közé soroljuk a brandyt, a konyakot, a rumot, a gint, a whiskyt és vodkát.

 

   A Brandy – vagy jelenlegi elnevezéssel borpálinka – kifogástalan minőségű borpárlatból készül. A termékek jellegzetes aromája a hosszabb ideig tölgyfa hordóban történő érlelés folyamán alakul ki. Alkoholtartalmuk – az italfajtától függetlenül – 40 v/v %. Ismertebb fajták: a Lánchíd, a Cabinet brandy, a görög Metaxa, a német Stock brandy, az örmény Ararát stb.

 

   A konyak (cognac) kiváló minőségű, rendkívül finom sajátos ízű és illatú aranysárga-melegbarna színű, francia eredetű borpálinka. Kizárólag Cognac vidékén termett, jellegtelen, fiatal, közepes sav és alkoholtartalmú fehér borokból készítik kisüsti lepárlási eljárással, különleges ízesítéssel és hosszú nemritkán több évtizedig tartó érleléssel. A konyakos palackon a csillag és a betűjelzés az érlelési időt jelzi. Ilyen pl.: a ”V.O.” (Very Old), a 3 éves érlelésű: ”V.S.O.P.” (Very Superior Old Pale), legkevesebb 5 éves érlelésű, vagy az ”X.O.”, (Extra Old), több mint 10 éves érlelésű, stb. A nevesebb konyakgyártók a csúcsminőségű termékeiket a Napóleon névvel tüntetik ki.

 

   A rumot mesterséges úton, finomszesz, lágyított víz, rumeszencia, szintetikus színezékek és – különleges rumok esetében – ízkiegészítők egyszerű összekeverésével és érlelésével állítják elő. Az átlagos minőségű kommersz rum vagy tearum (alkoholtartama 40 v/v %) nemcsak közvetlen fogyasztásra, hanem kevertek, koktélok, bólék stb. készítéséhez is felhasználható. A természetes ízkiegészítőkkel feljavított hosszabb ideig érlelt különleges rumok közé tartozik a Jamaicai típusú Casino (kaszinó) rum (50 v/v %), valamint a Portoico (portorikó) rum (60 v/v %). Újabban 38 v/v %-os sütőrum is forgalomba kerül.

 

   A gin, whisky és a vodka gabonapálinkából készült termékek.

   A gin Angliából származó, 45 v/v %-os alkoholtartalmú ital.

   A whisky 43 v/v %-os szesztartalmú, az enyhén füstre emlékeztető illatú, aromájú italok leghíresebbike a Scoth (skót) whisky. Mellette újra divatos az amerikai, kanadai Bourbon whisky.

   A vodka a ”legtisztább” szeszesital legnevesebb képviselői a lengyel és az orosz vodkafélék.

 

 

Előző oldal: A sör

 

Következő oldal: A likőrök

 

 

Tartalomjegyzék