Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.14

Bazsalikomos Pita vekni

Bazsalikomos Pita vekni

Kép

 

Hozzávalók Kb. 4 db-hoz:

·       45 dkg Liszt

·       2,5 dkg friss élesztő

·       3 dl langyos víz

·       1 kiskanál só

·       0,5 kiskanál cukor

·       1,5 evőkanál szárított morzsolt bazsalikom.

 

   Elkészítése:

 

    A friss élesztőt egy kevés langyos vízben oldjunk fel.

   A lisztet szitáljuk bele egy tálba, majd tegyük bele és keverjük össze a bazsalikommal. Készítsünk két mélyedést a tál két szélénél. Az egyikbe a feloldott élesztőt tegyük, a másikba pedig a sót és a cukrot, amit már ott oldjunk fel kevés vízzel. Ha ez készen van, egyszerű mozdulatokkal keverjük össze a tálban lévő dolgokat, tegyük hozzá a többi vizet, majd dagasszuk be.

 

   Ha ezzel készen vagyunk, akkor hagyjuk a tésztánkat pihenni 1,5 - 2 órán keresztül.

 

   Ha szépen megkelt a tésztánk, akkor osszuk szét négy egyenlő részre, préseljük ki a levegőt és gömbölyítsük fel őket. Így hagyjuk 10 percig kelni, hagyni.

 

Ha ezek is megvannak, akkor a sütőt melegítsük elő 220 C°-ra, gázsütőnél ez kb. a 7-8-as fokozat.

 

A tésztáinkat alakítsuk vekni formájúra. Vagyis a kis gömböcöket lapítsuk ki úgy hogy a tenyerünkkel lenyomjuk a tésztát. Majd a tetejét megfogjuk és behajtjuk a közepéig, megnyomkodjuk a tésztát, hogy ne nyíljon szét, azután újra behajtjuk, de most már az aljáig. Ismét meg nyomkodjuk és meggurigázzuk, majd lisztezett tepsire tesszük. Olajjal lekenjük a tetejét és kb. 10 percre, betesszük a sütőbe, ahol világosbarnára sütjük.

 

Kolbásszal töltött Bazsalikomos pita vekni

Kép

 

 

A tészta receptje ugyan az.

Annyi plusz van ebben a variációban, hogy amikor vekni formára formázzuk a tésztánkat, az első hajtás előtt tegyünk egy darabka kolbászt a tésztára, és úgy hajtogassuk. Végül nyomjuk be az ujjunkkal a vekni két végét, és úgy tegyük a tepsire.

Minden más ugyanúgy zajlik, mint a sima pita vekninél.