Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.14

Mini Cipók

 Mini Cipók

Kép

  

Hozzávalók Kb. 4 db-hoz:

·       46 dkg liszt,

·       2,5 dkg Friss Élesztő

·       1,5 evőkanál Étolaj

·       1 db Tojás

·       1,5 kiskanál só

·       1,5 dl Langyos Víz

 

Elkészítés:

 

   Az élesztőt egy kevés vízben oldjuk fel. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet. Csináljuk 3 mélyedést a tál különböző pontjain a lisztbe. Az egyikbe tegyük a sót és egy kicsi cukrot, a másikba a tojást és az olajat, a harmadikba pedig a feloldott élesztőt. A sóra is öntsünk egy kevés vizet, hogy feloldódjon, és ne legyen csomós. Ha végeztünk, akkor a kezünkkel keverjük össze a tál tartalmát, majd öntsük hozzá a maradék vizünket és dagasszuk be a tésztát.

   Maximum 15 percig lehet dagasztani a tésztát, különben akár el is ronthatjuk az egészet. Nekem 5 perc alatt sikerült. Elég egyszerű, és jó tanács. Használjátok az öklötöket is. Persze nem püfölni kell, hanem nyomni és gyorsabban összeáll a tésztánk. Ha kész, akkor hagyjuk kicsit pihenni, Kb. 20 percre. Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a tésztát a tálból, és lisztezett asztalra tegyük. Vágjuk 4 egyenlő részre, majd gömbölyítsük fel őket. Így hagyjuk szintén pihenni a tésztát még legalább 20 percre. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tepsink alját kenjük ki zsiradékkal, majd tegyük bele a cipóinkat. A cipók tetejét vagdossuk be, hogy amikor sül, akkor szét tudjon nyílni, így gusztábban is néz ki.

 

   A sütőben addig sütjük, míg a kiálló részek arany barnák nem lesznek. Ja majd elfelejtettem, mielőtt betesszük sülni a cipóinkat, előtte spricceljük le őket egy kevés vízzel, így kissé gőzzel telített sütőben sülhetnek és így jobban meg is kelnek.

 

Jó étvágyat hozzá!!

 

 Kolbásszal töltve.

 

Kép

   A tészta ugyanaz, csak formáláskor kolbászt teszünk bele, és úgy alakítjuk ki a formát.

   

Kép