Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagymás-Fűszeres Táska

 Hagymás-Fűszeres Táska

 

 

pict1284.jpg

 

 

Hozzávalók 8 db-hoz:

 

o     1 Nagy fej vöröshagyma,

o     Olaj, bors, só, őrölt fűszerkömény.

o     50 dkg liszt,

o     5 dkg friss élesztő

o     1 kis pohár tejföl

o     2 dkg só

o     1 db tojás

o     Kb. 3 dl víz

o     A felület kenéséhez olaj, és a szóráshoz lenmag.

  

 

Elkészítés:

 

   A hagymát megpucoljuk, és apró darabokra vágjuk. Egy kevés olajon megdinszteljük, majd teszünk hozzá 5 cl vizet, majd a fűszereket tegyük hozzá. Amikor a piros paprikát tesszük hozzá, lehetőleg már ne legyen a tűzön, hisz könnyen keserűvé válhat az egész. Ha ezzel elkészültünk, tegyük félre, hogy kihűljön.

 

   A többi hozzávalóból dagasszuk be a tésztánkat. Ne legyen túl kemény a tésztánk, kicsit ragadjon. Tegyük félre kb. fél órára.

Ha már kihűlt a hagymánk is, és a tésztánk is jó állapotban van, akkor folytathatjuk a munkát.

   A tésztát osszuk el 8 egyenlő részre, majd gömbölyítsük fel. Kb. 10 perc után már fel is dolgozhatjuk a tésztánkat. Tegyük a gombócot magunk elé a belisztezett asztalra, majd egy nyújtófa segítségével 4 oldalon nyújtsuk meg a tésztát úgy, hogy a közepén maradjon egy dombocska, és a tésztát be tudjuk hajtogatni. Ez kb. ugyanaz a művelet, amikor egy leveles tészta készítésénél a zsiradékot adjuk a tésztához. Ha ezzel megvagyunk, akkor a 8 részre elosztott fűszeres hagymából tegyük bele az adagot a közepébe, és szépen hajtogassuk be. Az első kettő fület, amikor behajtjuk, akkor nyomkodjuk meg, hogy lehetőleg ne nyíljon szét süléskor. A másik két fül behajtásánál már leginkább a csomag közepén nyomjuk meg a felületet, így megmarad a táska hatás.

 

   Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire ezeket a táskákat. Ha megvan mind a 8, akkor egy kis vízzel kenjük le, hogy a felesleges lisztet eltávolítsuk róla, majd hagyjuk pihenni egy 15 percre az egészet.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mielőtt betesszük sülni a táskákat, kenjük le olajjal és szórjuk meg lenmaggal. (szezámmaggal vagy köménymaggal is szórható, vagy akár sajt is reszelhető rá!) Kb. 10-15 percre tegyük be sülni.

 

Ez inkább egy reggelihez való péksütemény.

Hagyma nélkül is elkészíthető, én sütöttem belőle zsemlét is, amiből szendvicset készítettem magamnak. Jobb mint a bolti… És legalább tudom mi van benne. J