Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Rigó Jancsi története

 

     Ki volt Rigó János?


   „Ki volt Rigó Jancsi? Valóban létezett? Ha igen, akkor mit érdemes róla tudni?” 


  
Rigó János 1858-ban született Pákozdon. Nagyon tehetségesen hegedült, cigányprímásként Nagykanizsáról Pestre került, majd a legjobb zenészekből összeválogatott zenekarával fellépett Európa számos nagyvárosában, és Amerikába is eljutott.

   Visszaemlékezések szerint Rigó Jancsi nem volt kifejezetten szép ember – arcát himlőhelyek csúfították –, viszont behízelgő modorával, bravúros játékával bárkit könnyen le tudott venni a lábáról.

  
A cigányprímás igen népszerű volt játéka okán is, a szenzációra éhes közönség azonban egy mesébe illő szerelmi történet kapcsán foglalkozott vele a legtöbbet. Különböző források eltérően nyilatkoznak arról, hol és hogyan is kezdődött ez az elsöprő érzelem.

   A legvalószínűbb verzió szerint Rigó Jancsi és bandája 1896-ban egy párizsi étteremben játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg is jóval fiatalabb feleségével, egy amerikai milliomos lányával, akit Claire Ward-nak hívtak. Őt általában Ward Klára néven említik a források.

  
A fiatalasszony beleszeretett a tüzes fekete szemű Rigó Jancsiba, és elhagyta érte a férjét. Jancsi is elvált feleségétől, Barcza Mariskától. A történet nagy port kavart, nagyjából olyan érdeklődés kísérte, mint a mai „sztárok” magánéletét, számos lap, köztük a Mikszáth Kálmán főszerkesztésével működő Országos Hírlap is tudósított a válóperről.

   Rigó Jancsi egy pesti cukrászdában kedveskedett szerelmének a csokis, krémes süteménnyel. A cukrász, aki készítette – és akinek a nevét nem tudjuk – marketingfogásként (akkor még nem így hívták) Rigó Jancsiról nevezte el a sütit. Számítása beigazolódott, a rigójancsi hatalmas népszerűségre tett szert.

  
A szerelem sajnos nem volt örök életű: körülbelül tíz év után különváltak a szőke ex-hercegné és a cigányprímás útjai. Ward Klára feleségül ment egy jóképű olasz hotelportáshoz, Rigó Jancsi pedig szegényen és elfeledetten halt meg Amerikában (más források szerint Fejér megyében) az 1920-as években.

   A romantikus történetből 1959-ben francia-magyar film készült Fekete szem éjszakája címmel. Rigó Jancsi nevét nem csupán sütemény őrzi: egy 2004-ben létrejött angol rockzenekar is Rigo Jancsi néven fut, holott egyik tagja sem magyar származású. Honlapjukon a leírás szerint azért választották névadójukként a cigányprímást, mert szerelmének története azt üzeni számukra: a zene mindent legyőz.

 

 

Előző okosság

 

Következő okosság

 

Főmenü