Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sós töltelékek

 

 

   A sós töltelékek sós teasüteméyek és néhány darabáru (sajtos roló, sonkás croissant, káposztás rudacska stb.) töltésére használjuk.

   Két csoportba oszthatók: krémekre és nyers töltelékekre.

 

   A sós krémek kihabosított állapotban a kisült sóssütemények töltelékei. Ezek közül legfontosabb a sajtkrém.

 

   Anyaghányada:

·       Tejszín 1 liter,

·       Reszelt sajt 40 dkg

·       Vaj 40 dkg

·       Só 5 dkg

·       Tojássárgája 26 dkg

 

   A vaj kivételével az összes nyersanyagot üstben elkeverjük, nyílt lángon állandó keverés mellett felforraljuk. Kihűlés után a vajjal kihabosítjuk. Olcsóbb készítményeknél a tejszín tejjel helyettesíthető. Ha csökkentjük a sajt vagy a tojássárgája mennyiségét ezt liszt hozzáadásával pótoljuk, hogy elérjük a krém kellő sűrűségét.

 

 

   A májkrémek legegyszerűbben kenőmájasból, vagy dobozos konzerv-májkrémekből készülnek (sertésmájkrém, libamájkrém, tyúkmájkrém). A készen beszerzett májkrémalapokat fűszerezzük borssal, sóval, kevés brandyvel majd vajjal kihabosítjuk.

 

   A tojáskrémhez a főtt, áttört tojássárgákat fűszerezzük sóval, fehér borssal, mustárral. Ezután vajjal kikeverjük és a többi krémhez hasonlóan nyomózsákból töltjük.

 

   A nyers töltelékeket sütés előtt töltjük a sós tésztákba.

 

   A sonka tölteléket pácolt vagy füstölt sonkából készítjük. A finomra darált sonkát, esetleg tarját fűszerezzük pirospaprikával, törött borssal és sóval. Egy kg-ra számítva 12-15 db tojássárgájával elkeverve töltjük a sonkás párnát, hasét stb.

A sonkatöltelék mintájára készíthetünk szalámis tölteléket és kolbászos tölteléket is.

 

   A káposzta töltelékhez a megtisztított fejes káposztát lereszeljük, besózzuk. Közben lábasban zsiradékot melegítünk, ebben kevés cukrot barnára pirítunk. Ezután a sózott levet engedett káposztát kinyomkodjuk és beletesszük a zsiradékba, kevergetés közben arany barnára pirítjuk a káposztát és őrölt borssal fűszerezzük. Tiroli rétes, káposztás rudacskák, hasé, kifli töltésére használjuk.

 

 

Előző oldal: Egyéb édes töltelékek

 

Következő oldal: Bevonóanyagok

 

 

Tartalomjegyzék