Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.01.23

Habos Mákos Szelet

Habos mákos szelet

 

Kép

 

 

   Hozzávalók kb. 16 szelethez.

 

A tésztához:

- 7 dkg Porcukor,

- 14 dkg Margarin,

- 21 dkg Liszt.

 

A Máktöltelékhez:

- 30 dkg Darált Étkezési mák,

- 30 dkg Porcukor,

- 10 dkg Mazsola,

- 3 csomag Vaníliás cukor,

- 2 db Tojás sárgája,

- 5 dkg Búzadara,

- 2 citrom reszelt héja,

- 1 citrom leve,

- kb. 1,5 dl Tej.

 

A Habhoz:

- 8 db Tojás fehérje (22 dkg)

- 10 dkg Kristálycukor

- csipet só,

- kupaknyi Citromlé

A cukorsziruphoz:

- 30 dkg Kristálycukor,

- 1 dl Víz.

 

 

Elkészítés:

 

   A tésztánál az alapanyagokat elsőnek csak összemorzsoljuk, majd tésztává gyúrjuk. A jellegzetes másfeles tepsinkbe fogjuk sütni. A tésztát kinyújtjuk nagyjából akkorára, hogy amikor a tepsibe helyezzük, a tészta középen legyen, és körbe kb. 5-7 cm-re legyen a tepsi szélétől. Szurkáljuk meg villával, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és süssük elő.

 

   A máktöltelék egész egyszerűen elkészíthető. A felsorolt alapanyagokat öntsük össze, majd keverjük be.

 

   Az elősütött lapra tegyük rá egyenletesen, majd tegyük vissza a sütőbe és azt is süssük egy rövid ideig.

 

   Eközben elkészítjük a habot.

A 8 tojás fehérjét, a sót, a citromlevet és a cukrot tegyük bele a habverő edénybe, majd kezdjük el habosítani. Eközben a 30 dkg cukrot tegyük egy fém edénybe, öntsük rá az 1 dl vizet, és főzzük fel. Golyópróbáig főzzük. Ez azt jelenti, hogy egy kis edénykébe eresztünk hidegvizet, és időnként egy kanállal vegyünk egy keveset ki a szirupból, és rögtön csepegtessük bele a hideg vízbe. Majd fogjuk meg a lehűlt cukrot, és ha golyóvá tudjuk alakítani, akkor kész a szirupunk.

   A forrásban lévő szirupot óvatosan adagoljuk hozzá a már kemény fehérjehabhoz, közben folyamatosan menjen a habverő, majd miután hozzáadtuk, kihűlésig habosítjuk azt. Miután szép fényes lett a masszánk, és ha egy kanállal kiveszünk belőle, és nem konyul le a hab, hanem szép hegyes marad, akkor készült el. A megsütött lapunkra rálapátoljuk a habot, eligazítjuk, majd vagy recés habkártyával, vagy villával dekoráljuk a tetejét. Betesszük a sütőbe, majd 180 fokon kb. 6 percig sütjük, majd 100 fokra vegyük vissza a sütőt és addig szárítsuk, míg amikor ha megtapintjuk a habot, kemény nem lesz a külseje. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és enyhén nyitott ajtónál hagyjuk állni egy kicsit még.

Ezután már kivehetjük a sütőből, és miután jobban lehűlt, vizes késsel óvatosan szeleteljük.

  Elsőnek csak a tetejét reszelgessük a késsel óvatosan, majd ha átvágtuk a kérget, utána vágjuk fel teljesen. Így nem törik el a hab a tetején. (Apró titok).

 

Finom sütemény.

 

Tibcsi, ezt is ajánlom figyelmedbe.