Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.23

Pozsonyi Bejgli

 Pozsonyi Bejgli

 

Kép

 

 

2 db 0,5 kg-os Mákos és 2db 0,5 kg-os Diós Bejglihez

 

Hozzávalók a Tésztához:

·       75 dkg Liszt,

·       30 dkg Margarin,

·       7,5 dkg Cukor

·       2 dkg Élesztő

·       1 dkg Só,

·       2 dl Tej

·       2 db Tojás.

 

Hozzávalók a Máktöltelékhez:

22 dkg Darált Mák

22 dkg Porcukor

2 csomag Vanilin

2 kávéskanál Fahéj

1 citrom reszelt héja (vagy 2 kávéskanál szárított citromhéj)

Víz vagy Tej 0,5 dl

 

Hozzávalók a Diótöltelékhez:

24 dkg Darált Dió

24 dkg Porcukor

2 csomag Vanilin

1 citrom reszelt héja (vagy 2 kávéskanál szárított citromhéj)

Víz vagy Tej 0,5 dl

 

 

Elkészítése:

 

   A tésztát Készítsük el elsőnek. Az élesztőt egy kevéske tejbe futtassuk meg. Majd Gyúrjuk be a tésztánkat. Egyszerű Élesztős omlós tészta az alapja. Tegyük félre pihenni a tésztánkat, kb. 30 percre.

 

   Ez idő alatt el tudjuk készíteni a töltelékeinket is. Sok féle képen készíthetjük. Vagyis több variációja is van. Van ahol Forrázott tölteléket készítenek. Ez annyit tesz, hogy a folyadékmennyiséget és a cukrot felfőzik szirupba, a többi hozzávalót hozzáteszik a mákhoz és a dióhoz, majd a cukorszirupot hozzáöntik és gyorsan elkeverik. De készíthetjük hideg úton is. Ilyenkor csak összekeverjük a hozzávalókat.

 

   A pihentetett tésztánkat négy egyenlő részre osztjuk. A töltelékeket is megfelezzük, így 2 rész mák és 2 rész diótöltelékünk lesz. A tésztát Kb. 3 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk ki, majd 1 rész tölteléket eloszlatunk rajta egyenletesen, úgy hogy az asztal másik felé lévő hosszabb tésztánknál legyen kb. 1 cm szabad rész, vagyis hagyjunk neki egy peremet. Kenjük le azt a részt Tojással, így arra majd rátapad a tésztánk. De mielőtt feltekernénk, a két keskenyebb résznél behajtjuk a tésztát kb. 1 cm vastagságban. Ezután tekerjük fel a tésztát. Így kapja meg a jellegzetes formáját a késztermék.

 

   Ha feltekertük mind a 4 rudat, kenjük le Tojássárgájával és tegyük hűtőszekrénybe. Hagyni kell megszáradni a tojást rajta, és várni kell, hogy kevés hajszálrepedés legyen a felszínen. Ha ez megtörtént, akkor egy hurkapálcikával, vagy akár villával szurkáljuk meg a tetejét, majd kenjük le Tojásfehérjével és tegyük vissza a hűtőbe. Minimum 12 órát kellene hagyni állni. A legjobb ha este készítjük el, és csak másnap sütjük meg. Ez a TITKA!!! ;)

 

   A sütőt melegítsük elő 150-170 fokra. A rudakat kicsit nyomkodjuk meg, hogy jobban töredezett legyen a felszíne. Így alakul ki a márványos felszín, majd tegyük be a rudakat sülni. Arany barnára süssük. Ez kb. 15-25 perc. Figyeljük a sütőt! Ha kész, akkor hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük.

 

   Nekem Eddig bevált ez a recept. És csak egyszer Durrant ki. Az is csak azért, mert nem vártam ki az idejét. J