Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeszesitalok

 

   Az italok az élvezeti szerek közé tartozó kedvelt, folyékony élelmiszerek. Fogyasztásuk táplálkozás-élettani szempontból nem feltétlenül szükséges, a szervezet fenntartásához nem nélkülözhetetlenek, azonban sajátos és különleges alkotórészeik folytán – megfelelő fogyasztás esetén – kedvezően befolyásolják az életműködést, előnyösen hatnak az érzékszervekre és az idegrendszerre, ezáltal élénkítő, üdítő, frissítő hatásúak. Mindezekből adódóan sokoldalú szerepüket tekintve fontos részei táplálkozásunknak.

 

   A kereskedelmi forgalomba kerülő italokon belül az alkoholtartalmú és az alkoholmentes italok csoportját különböztetjük meg.

 

 

Az alkoholtartalmú italok közé:

·       A borok,

·       A sörök és

·       A szeszesital-ipari készítmények tartoznak.

 

Az alkoholmentes italokhoz pedig:

·       A gyümölcs- és zöldséglevek,

·       A szörpök és

·       A szénsavas üdítő italok sorolhatók.

 

 

   Kereskedelmi forgalmukat tekintve az alkoholtartalmú italok jelentősége a nagyobb, táplálkozás-élettani szempontból viszont az alkoholmentes italok az értékesebbek.

 

 

   A szeszesitalok több-kevesebb szeszt tartalmaznak. A szesz kémiailag etilalkohol, ezért a szeszesitalokat alkoholos italoknak is nevezzük.

 

   A szesz előállítása szénhidrát-tartalmú anyagokból alkoholos erjesztéssel történik. Az alkoholos erjesztés lényege, hogy az egyszerű cukrok elbontásával – melyet egyes sarjadzó gombák (élesztők) végeznek – etilalkohol keletkezik. Az iparilag előállított szesz keményítőtartalmú anyagokból (pl.: kukorica, burgonya) készül. A keményítőt először elcukrosítják, majd beoltják fajélesztővel. A kierjedt cefréből lepárlással állítják elő a nyersszeszt, mely 96 térfogatszázalék etilalkoholt tartalmaz tisztaszesznek nevezzük. A cukrászatok 70 %-os alkoholt használnak fel gyümölcstartósításra (konyakmeggy, rumos szilva).

 

 

 

Előző oldal: Gyümölcskészítmények

 

Következő oldal: A szeszesitalok fajtái

 

 

Tartalomjegyzék