Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartósított termékek

 

 

   A tartósított termékek megfelelően előkészített hő kezelt tejből, tejszínből, részleges vagy teljes vízelvonással előállított, megfelelő csomagolásban szobahőmérsékleten 3-18 hónapig eltartható termékek. Ide tartoznak:

 

·       A sűrített tej,

·       A tejpor és

·       A tejporkészítmények.

 

   A cukrozott sűrített tej pasztőrözött tejből részleges vízelvonással, cukor és tejcukor hozzáadásával készült termék. Csomagolása 20 dkg-os alumíniumtubus. Magas cukortartalma miatt (kb. 43% szacharóz és 12% tejcukor) konzerváló hatású, ezért a tubusba töltés után nem kell sterilizálni.

   Újabban igen kedvelt a cukor nélküli sűrített tej, mely Marési fantázianéven ismert.

 

   A tejpor sárgásfehér színű, egyenletes szemcsenagyságú. Oldhatósága legalább 98%-os. Íze, illata édeskés, tiszta. A tejipar zsíros és sovány tejport állít elő. 1 kg-os politelién tasakban kerül forgalomba.

   A tejpor erősen nedvszívó, könnyen avasodik, ezért száraz, hűvös, sötét helyen kell tárolni. A sovány tejpornak 150 nap, a zsíros tejpornak 90 nap a fogyaszthatósági időtartama.

 

   A tejporkészítmények a tej alkotórészén kívül egyéb (ízesítő, stabilizáló-, színező- stb.) anyagokat is tartalmaznak. A vendéglátóiparban elterjedt a presso tejpor (3,5 g), amely szőlőcukorral ízesített és a mokka tejpor (4,0 g). Nagyon népszerű a kitűnően oldódó, kazeint és növényi zsiradékot tartalmazó Completa elnevezésű tejporkészítmény.

 

   A fagylaltporokat a vendéglátóipar használja fel. Lehetnek: tejszínes, tej- és gyümölcs-fagylaltporok. Száraz, hűvös helyen tárolva fogyaszthatósági idejük 6 hónap.

 

   A tartósított termékek közül a cukrászüzemek csak a tejport használják.

 

Előző oldal: Fogyasztási tejek

 

Következő oldal: Tejkészítmények

 

 

Tartalomjegyzék