Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tojáskrémek

 

   Két változata a sárgakrém és a tojáshabkrém.

 

   A sárgakrém anyaghányada:

·       Tej 0,5 liter

·       Liszt 7,5 dkg

·       Cukor 15 dkg

·       Tojás 3 db

·       Rúdvanília 1/2 db

 

   Az aranysárga színű, erősen vaníliás ízű és illatú krémhez a tojássárgáját elkeverjük a tej negyed részével. Hozzáadva a lisztet sima péppé keverjük. A visszamaradt tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk és ráöntjük a tojásos pépre. Nyílt lángon habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben a tojásfehérjéből a cukor másik felével kemény habot verünk és a még forró sárgakrém főzetbe lazán belekeverjük. Sűrítésre a liszt helyett a krémpor is használható.

   A sárgakrém helyettesítésére sok helyen olcsóbb krémet készítenek krémporból, cukorból, vízből és tojásfehérjéből. A vaníliás cukorral ízesített krémhez a krémporból, cukorból és vízből készített forró főzethez keverjük a cukorral habbá vert tojásfehérjét. Mind az eredeti sárgakrémet, mind az un. pudingos sárgakrémet melegen töltjük, mielőtt megkötne, megkocsonyásodna. (Képviselőfánk, Francia krémes)

 

     A tojáshabkrém anyaghányada:

·       Tojásfehérje 5 db

·       Cukor 35 dkg

·       Víz 1,25 dl

 

   A cukor kétharmad részéből a vízzel hólyagpróbáig besűrített cukorfőzetet készítünk, amit a közben az 1/3 rész cukorral készített tojásfehérjehabba csurgatunk. A cukorszörppel felvert habot kihűlésig tovább keverjük.

 

Előző oldal: Vajkrémek

 

Következő oldal: Diótöltelékek

 

 

Tartalomjegyzék