Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tojás tartósítása

 

 

   Az egyenletes tojásellátás biztosítása érdekében fontos a tojás tartósítása, amely kétféle módon történhet:

 

·       Héjában és

·       Ömlesztett állapotában.

 

Héjas tojás

 

   A héjas tojás tartósítására világszerte a legismertebb módszer a hűtőházi tárolás. A gondosan átvizsgált, teljesen hibátlan és friss tojásokat először előhűtik, majd 0-2 C˚ közötti hőmérsékleten, magas páratartalmú térben (80-90% relatív páratartalom) tárolják. Ilyen körülmények között a tojás 8-9 hónapig is romlás nélkül tárolható.

   Új terméknek számít az ózonnal kezelt, fertőtlenített egész tojás.

 

Ömlesztett állapotban

 

   A tojást – ömlesztett állapotban – létojás vagy tojáspor formájában tartósítjuk. Ezek nagy előnye, hogy kis helyen tárolhatók, és könnyen szállíthatók.

 

   A létojás készítésére csak friss, jó minőségű tojások használhatók fel. Készülhet a tojás egész belső tartalmából, külön a fehérjéből és külön a sárgájából. A létojást forgalomba hozzák frissen, vagy tartósítva. A tartósítás fagyasztással vagy porlasztással történhet.

   Fagyasztásnál a tojáslét addig tartják – 20, -40 C˚-on, amíg a legbelső rétegekben is eléri a tojássárgája – tojásfehérje keverék a -6 C˚-ot, a tojásfehérje, valamint a tojássárgája pedig a -15 C˚-ot. A létojás zömét a cukrászüzemek frissen – nem fagyasztott állapotban – használják fel. Ma már kapható olyan fertőtlenített létojás, melynek forgalomba hozatalát az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomások engedélyezik.

 

   A tojáspor, porítással nyert termék. Vízhatlan anyagba csomagolva kerül forgalomba, hogy a levegőből ne vehessen fel vizet, mert nedvesen könnyen romlik. Hűvös, száraz helyen nap- és ibolyántúli sugaraktól védve kell tárolni. Minőség megőrzési időtartalma a gyártástól számított 1 év. Készülhet teljes tojásból, tojássárgájából, tojásfehérjéből. 

 

   1 kg tojásfehérjepor kb. 420 db tojásfehérjével, 1 kg tojássárgájapor 130 db tojássárgájával, 1 kg teljes tojáspor kb. 80 db tojással egyenlő. A felhasználás során annyi vizet keverünk a tojásporba, hogy összetétele megfeleljen a friss tojás összetételének.

 

 

 

Előző oldal: A tojás minősége

 

Következő oldal: Gyümölcsök

 

 

Tartalomjegyzék