Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.15

Eszterházy torta

Eszterházy torta

 

 

Hozzávalók 16 szelethez:

   A tésztához:

·       12 db tojásnak a fehérjéje,

·       28 dkg cukor,

·       28 dkg darált dió vagy mogyoró, esetleg pisztácia

·       6 dkg liszt

A torta 6 lapból áll, és javaslom, laponként készítsük el a tésztát.

Vagyis 6-szor:

·       2 db tojásfehérje

·       4,6 dkg kerekítve 5 dkg cukor

·       Kerekítve 5 dkg olajos mag

·       1 dkg liszt

 

A töltelékhez:

·       4 dkg vaníliás pudingpor

·       3 tojás

·       3 Dl tej

·       15 dkg cukor

·       30 dkg Tea vaj

·       4 cl Triple sec.

 

A tetejére:

·       18 dkg porcukor

·       1 evőkanál víz

·       1 tojásfehérje

·       5 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés:

 

   A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. Az olajos magvat a liszttel összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Sütőpapírra a Dobos felverthez hasonlóan a sütőforma segítségével kört rajzolunk, majd arra kenjük a masszát. Előmelegített sütőben, 165 C˚-on 18 percig sütjük.

   A sütőből kivéve – vagyis amikor a tészta még forró – egy kés segítségével elmozdítjuk a helyéről, különben leragad.

 

   A töltelékhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd a tojásos masszát beleöntjük, és folyamatos keverés közben 1-2 percig főzzük, ez alatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adagoljuk. Ez alatt a folyamat alatt tegyük hozzá a Triple sec-et is.

 

   A megsült lapokat a sütőformával kiszúrjuk, hogy egyformák legyenek. Majd a tölteléket úgy rétegeljük, hogy abból maradjon valamennyi a külsejére is.

 

   A tetejére a porcukrot a vízzel és a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval csíkozzuk.

Vagyis a torta tetejére az olvasztott csokival párhuzamosan csíkokat húzunk, majd egy fogpiszkálóval keresztben szintén párhuzamos vonalakat húzunk, úgy, hogy minden második menjen, egy irányba a többi pedig ellentétesen fusson végig. Így alakul ki a jellegzetes dísz a tetején.

 

   A torta oldalát finomra darált dióval, vagy dúrvára vágott pirított mogyoróval, avagy dúrvára vágott pisztáciával panírozhatjuk. A tetejére, pedig ha maradt krémünk, vagy ha félretettünk, akkor készíthetünk széldíszt.