Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.09.30

Mackó alakos Puncstorta

Mackótorta elkészítése

    

Kép

 

1.   lépés:

 

   Süssünk első lépésként piskótát. Ha jó nagyot szeretnénk készíteni, márpedig amit csináltam, Kb. 40 cm hosszúra sikerült. Szóval ehhez a mérethez 20 db tojást használjunk fel.

 

   Ezt a mennyiséget 3 piskótába osszuk szét, úgy, hogy kettő lapot 5 tojásból, és egyet 10 tojásból készítsünk.

 

Az 5 tojásos piskóta anyaghányada:

·       5 db tojás,

·       10 dkg cukor,

·       12,5 dkg liszt.

Ezzel az anyaghányaddal süssünk két lapot.

 

 A 10 tojásos piskóta anyaghányada:

·       10 db tojás,

·       20 dkg cukor és

·       25 dkg liszt.

Ezzel az anyaghányaddal csak egy lapot süssünk.

 

 

2. lépés:

 

    Csináljunk, egy vázlatrajzot, hogy kézzel fogható elképzelésünk legyen a mackónkról. A mancsát nem rajzoljuk bele, az majd később alakul ki. A, 10 tojásos piskótát a rajz alapján vágjuk ki. Azért ezen, hogy a későbbi változtatásokkal ne rontsuk el az 5 tojásosokat. A 10 tojásos úgy is a töltelékbe megy, így azzal nem rontunk el semmit. Ezért is vágjuk azt így elsőnek. Ha megvan a kívánt sablonunk, akkor a kettő 5-5 tojásból készült piskótalapokat egymásra tesszük, rárakjuk a mackósablonunkat és körbevágjuk vele.

Kép

3. lépés:

 

    A leeső darabokat, amik megmaradtak a piskótákból, és a 10 tojásos piskótánkat is – a vastag sablonunkat is – kockázzuk fel, majd tegyük egy lábasba, vagy egy nagyobb edénybe. Ebből lesz a töltelékünk.

 

   A töltelék készítéséhez elő kell készítenünk:

·       egy kis üveg rumaromát (jamaicai), 

·       egy kis doboz kakaót (ne Holland kakaót)

·       Egy üveg, 650 g-os baracklekvárt, és

·       Alap vajkrémet (50 dkg Tea vaj-50 dkg porcukrot, amit jól felhabosítunk).

 

    Az alap vajkrémből Kb. a felét tegyük rá az összedarabolt piskótára. A lekvárból is egy jó nagy adagot és a kakaóporból is. A rumaromával vigyázzunk, mert csalókás. Annak Kb. a felét kell hozzáönteni, de kisebb részletekben és nem egyszerre. A kakaót szitáljuk bele. Szerintem mindenki tudja, milyen íze van a puncstölteléknek. (A Szamosnál inkább a Csokis mignonhoz hasonlítható, de van pár Cukrászda, ahol ilyen a Puncs mignon…). Ezeket úgy tegyük bele, ahogy ahogyan szeretjük.  Én Kb. ennyit szoktam beletenni, mint amennyit leírtam. Fakanállal keverjük össze, mert akkor lazább lesz a szerkezete a tölteléknek.

Kép

 

4. lépés:

 

   A betöltés.

A két vékonyabb lapot elővesszük. Azt, amelyiket az alsó résznek szánunk rátesszük egy tálcára, mert majd arra építkezünk. A tetejét megkenjük a lekvárunkkal, amit használtunk a töltelékhez is. Aztán ha megkentük elkezdjük ráépíteni a tölteléket. Mindenhol egyenletes vastagságban Kb. 3 cm magasságig. Mielőtt rátesszük a másik piskótalapot, az alját, ami érintkezik, a töltelékkel szintén kenjük meg a lekvárral és csak utána tegyük rá a tetejét.

 

Kép

 

5. lépés:

 

    A tetejét úgy dolgozzuk ki, hogy alulról a lábától haladjunk a feje felé. Előtte mindig csak azt a részt kenjük, le lekvárral ahol épp dolgozunk, hogy ne szívja meg magát addig a piskóta. Mert nem ragad rá majd a töltelék. Ha szépen kidolgoztuk a tetejét, akkor készítsük el a karját is. És ezután kell megcsinálni a vállát is. Ilyenkor a sütinek az oldalát kenjük, meg lekvárral ott ahová szeretnénk tenni a vállát és ragasszuk oda.

 

Kép

 

6. lépés:

 

    Ha készen vagyunk a formálással, akkor a maradék vajkrémünket kakaózzuk be. Itt nem az íz, hanem a szín számít. Nem lesz keserű. Kiskanállal egyenetlenül vigyük fel a macira. Ha készen vagyunk, akkor fogpiszkálóval kis csíkokat húzgáljunk bele, hogy szőrhatást keltsünk. A szemét olvasztott csokival készítem el és az orrát is. A két mancsa közé pedig marcipánból szívet csináljunk.

 

Kép

 

Ezzel elkészültünk a tortánkkal.