Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.09.30

Sacher Torta

Sacher torta     

 

Hozzávalók egy nagyobb tortához. Kb. 30 szelethez

·       Egész tojás: 12 db

·       Tojássárgája 12 db

·       Cukor: 36 dkg

·       Liszt: 36 dkg

·       Kakaópor: 12 dkg

·       Vaj: 12 dkg

·       Víz: 0,12 liter

A töltelékhez ízlés szerinti mennyiségben Baracklekvár.

 

   A torta mázhoz vagy tortabevonót használhatunk, vagy készíthetünk saját csokis mázat is. Ez a csokis máz úgy készülhet, hogy készítünk cukorszirupot és forrás közben beletesszük a kakaóport és besűrítjük. Majd Vajat teszünk bele, megvárjuk, míg langyos lesz, majd bevonjuk vele a tortát. De inkább javasolnám a tortabevonót. (mert azzal nem kell annyi mindent csinálni. :-) De ha azzal vonjuk be, akkor hogy ne legyen dermedés után nagyon kemény, így zsiradék hozzáadásával lágyíthatunk rajta.) Őszintén megmondva a bevonó mázra nincs konkrét receptem. Legalábbis ekkora tortára. :-(

 

Elkészítés:

 

   Az egész tojásokat a tojássárgájával, a vízzel és a cukorral együtt megmelegítjük, majd kihűlésig habbá verjük. Belekeverjük a lisztet, majd az olvasztott vajat. A kakaóport a liszttel vagy olvasztott vajjal elkeverve adjuk a masszához.

   Óvatosan keverjük össze a masszát, hogy minél kevésbé essen össze. A sütőt előmelegítjük és mély tepsibe (melyet sütőpapírral kibéleltünk) töltjük a masszát és 150-180 C°-on sütjük. Ajánlatos két ütemben sütni, hogy a közepe is átsüljön (150 C°) Tűpróbáig süssük.

 

   Miután megsült, és kihűlt, kettévágjuk és megtöltjük lekvárral és mielőtt bevonnánk a csokival, avagy mázzal, előtte kenjük le a külsejét is forró lekvárral. Így megvédjük a gyors kiszáradástól és persze finomabb is. :-)