Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.12.12

Sárgarépatorta

 

Sárgarépatorta

 

 

16 szelethez a hozzávalók:

 

30 dkg Sárgarépa,

1 kávéskanál reszelt Citromhéj

3 evőkanál Citromlé,

5 db Tojás,

10 dkg Cukor,

1 csomag Vaníliás cukor,

1 csipet só,

1 kávéskanál mézeskalácsfűszer,

30 dkg Darált Dió, vagy Mandula,

3 dkg Rétesliszt,

3 dkg Étkezési keményítő,

1 kávéskanál sütőpor.

 

A Mázhoz:

 

15 dkg Porcukor,

½ Tojásfehérje,

1-2 evőkanál szesz (pálinka, Triple sec, stb)

 

A díszítéshez 16 db marcipán-sárgarépa

 

Elkészítés:

 

   A répát meghámozzuk, majd finomra reszeljük. A citromhéjjal és a citromlével összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 2 evőkanál vízzel félkeménységűre verjük. A cukrot, a vaníliás cukrot és a mézeskalácsfűszert összekeverjük, majd a lágy fehérjehabba tesszük, és kemény habbá verjük.

 

   A tojássárgájákat egymás után, majd a sárgarépát apránként hozzáadjuk a habhoz. A darált diót, vagy mandulát, a lisztet, az étkezési keményítőt, no meg a sütőport összekeverjük és óvatosan a masszába forgatjuk.

 

   A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáz sütőben 2-3-as fokozat). Kb. 50 percig sütjük, tűpróbáig. Ha kisült, hagyjuk kihűlni és csak utána vonjuk be a tetejét a mázzal.

 

A máz elkészítése:

   Keverjük ki a porcukrot és a tojásfehérjét, és óvatosan, cseppenként öntsünk hozzá 1-2 kávéskanál vizet meg a szeszt. De vigyázzunk, ne legyen túl híg, mert lefolyik a tortáról és nem képez szép, egyenletes bevonatot a tetején.

Ha elkészültünk, akkor – most jön a neheze – hagyjuk 1 napig állni!!!