Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.03

Túrós- Tejszínes- Barackos Torta

 Túrós- Tejszínes- Barackos Torta

 

    

Kép

 

 

 

Hozzávalók 20 szelethez:

A piskóta:

·       5 db tojásból,

·       10 dkg cukorból és

·       13 dkg lisztből

készül.

 

A töltelék:

·       1,2 L Hulalá Tejszín,

·       0,50 kg Félzsíros Tehéntúró,

·       1 konzerv Őszibarack befőtt (felezett, enyhén cukrozott),

·       zselatin,

·       porckor.

 

Elkészítése:

    A Piskótát a fentebb említett alapanyagokból elkészítjük. 150-180 fokon 40-50 percig sütjük.

 

   A tölteléket Úgy készítjük el, hogy már az elején Kb. 3 Dl Tejszínt félreteszünk, ami majd a díszítéshez fog kelleni. A Túrót Kb. 2 Dl tejszínnel és 20 dkg porcukorral össze turmixszoljuk, hogy krémszerű legyen.

 

    A maradék 7 Dl Tejszínt felverjük kemény habbá, majd összekeverjük a túrókrémmel. Étkezési zselatint vízzel (ez Kb. 0,5-1 Dl), és ha szükséges, akkor még cukorral felfőzünk, majd ha kihűlt (langyos) de még nem dermedt meg, akkor hozzáöntjük a krémhez. Ez nem mindig szükséges, de én a biztonság kedvéért szoktam beletenni. 

 

   A konzervet felbontjuk és egy szűrő segítségével, megszabadítjuk a barackot a levétől. Persze a levét egy tálba gyűjtjük, mert később az is felhasználásra kerül.

    Ha apróbbak a barackok, akkor kiveszünk belőle egy párat, és 20 db kis cikket vágunk le, amit egy kis edénykében félreteszünk, majd többit felkockázzuk.

 

  A krémet kettészedjük, 60-40 %-os arányban, majd a többe beletesszük a felkockázott barackot és elvegyítjük.

 

   A Piskótánkat két részre vágjuk, majd az alsó piskótát rátesszük egy tálcára.         A karikát, amibe előzőleg sütöttük a piskótát, most szintén felhasználjuk. Csak most a betöltésnél válik a hasznunkra. A piskóta körül ott van a formánk, de, hogy ne ragadjon hozzá a krémünk, előtte béleljük ki sütőpapírral a forma belsejét. A piskótával kicsit be tudjuk szorítani, de a töltésnél kell jobban figyelni majd, hogy mindenhol egyenletesen a szélénél is legyen krém. A barackos krémet tegyük rá a piskótára elsőnek, majd jöhet a második lap, és végül a sima krémünk. Ha ezt is egyenletesen elkentük a tetején, akkor mehet a hűtőbe pihenni a tortánk.

   Addig is azt tudjuk tenni, hogy a baracklevet egy kevés vízzel felhígítjuk és teszünk hozzá annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen az íze számunkra. Teszünk bele étkezési zselatint, majd folyamatos kevergetés közben felforraljuk. Majd ha felforrt, akkor hagyjuk hűlni. Egy kanál segítségével meg tudjuk nézni, hogy mennyire lett erős a zselatinunk, úgy hogy a kanálra teszünk egy keveset és hagyjuk teljesen megkötni, kihűlni. Mivel az, kicsi mennyiség, így hamar is fog hűlni és ott meglátjuk, hogy mennyire dermed meg a zselatin. Ha még nem elég jó, akkor teszünk hozzá még, és újra felforraljuk. Ezt egyébként a tölteléknél is próbálgathatjuk. Ha már jó a zselatinunk, és esetleg van sárga színű ételfestékünk, akkor annak a felhasználásával javíthatunk a színen.

 

   A tortánkat most már kivehetjük a hűtőből, és a barackokat rátehetjük. Nem kell pont a szélére tenni, mert oda megy majd a széldísz. Ha rátettük a barackokat, akkor egy evőkanál segítségével tegyük rá a zselatint is. Szerintem, nem kell mindet rátenni, csak, mert nekem is maradt valamennyi. Na mindegy. Szóval, ha rátettük a tortára a zselatint, akkor utána óvatosan tegyük vissza a hűtőbe.

   Ha megdermedt a zselatin a tetején, akkor kivehetjük a hűtőből, leszedhetjük róla a tortaformát, és levehetjük róla a papírt is. Majd amit félretettünk 3 Dl tejszínt, azt most már felverhetjük habbá. A habból be tudjuk kenni az oldalát, hogy mindenhol egyenletes legyen, majd a maradékból feldíszíthetjük.

És, kész is van.