Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.05

A Vonat

 A vonat

(Puncstorta)

   

Kép

 

Hozzávalók Kb. 16 szelethez:

 

Az első lépés:

 

Két lapot sütünk.

Kép

 

Az egyik laphoz

·       6 db tojást,

·       12 dkg cukrot és

·       15 dkg lisztet használunk fel.

Tepsiben sütjük. Ez lesz a tölteléke a sütinek.

A második lapot

·       4 db tojásból,

·       8 dkg cukorból és

·       10 dkg lisztből sütjük.

Ez lesz az alja és a teteje a sütinek.

  

A második lépés:

 

Kép

   A 6 tojásos piskótát felkockázzuk, a 4 tojásos piskótát pedig félbevágjuk, hogy két, egyforma téglalap alakú lapot kapjunk. A széleit levágjuk és azt is felkockázzuk. Kb. 13 cm szélesek legyenek a lapok és olyan hosszúak, mint a tepsi szélessége. Persze a szélét ott is vágjuk le.

 

     A harmadik lépés:

 

   Készítsünk alap vajkrémet, ami:

50 dkg legyen. Vagyis:

·       25 dkg Porcukrot és

·       25 dkg Tea Vajat habosítsunk fel.

 

Kép

   Ez mind belemegy a töltelékbe. Vegyünk egy kb. 10 dkg-os kakaóport, egy kis üveges Barack lekvárt, rumaromát (Jamaicai vagy Kingstoni Rumaroma), és a felkockázott piskótát.

 

 

Kép

 

   Ezt mind tegyük bele egy tálba, és lapos fakanállal keverjük. Persze a lekvárt, a kakaót, és a rumaromát ízlés szerint tegyük bele. Azért fakanállal készítem én, mert akkor nem lesz olyan tömény a töltelékem, hanem lazább lesz a szerkezete. És maradnak benne piskótadarabkák is.

 

    

A negyedik lépés:

   Kép

   Vegyük a két piskótalapunkat, amik egyforma nagyságúak. Az egyiket tegyük rá a tálcára, majd kevés lekvárt kenjünk a felületére. Egy vékonyabb rétegbe tegyünk rá a puncstöltelékből. Kb. 2 cm vastagságban,Kép  majd tegyük rá a második piskótalapot, amit szintén kenjünk meg egy kis lekvárral. Eddig olyan mintha sima puncsszeletet készítenénk, csak vékonyabb a két piskóta közötti réteg.

Kép

 

     Az ötödik lépés: 

 

   Most előttünk van ez a "Puncsszelet". És van a tálban egy nagyobb adag töltelékünk is remélhetőleg. Ha túl szélesnek véljük az alapot, akkor még vághatunk le a széléből, hogy keskenyebb legyen, majd azt még beletehetjük a töltelékes edénybe, és azt összedolgozzuk. Az elejéből két oldalt vágjatok ki egy kicsi kis téglalapot. Az lesz a vonat eleje. Szerintem, látszik a képen. Vagyis picit lekeskenyítsük az elejét azzal a két bevágással. Ami lejön, azt szintén a töltelékes edénybe tesszük és összedolgozzuk a többivel.

 

   A hatodik lépés:

 

    Most az a rész jön, amikor a tetején kialakítjuk a vonat részét. Először is a felszínt kenjük be lekvárral, hogy majd összeszívódjon a piskótával, és ne váljon le róla később.

 

 

Kép

 

   Elsőnek kialakítjuk az elejét a vonatnak, vagyis azt a részt, amin a kéménye található. A képen nem tudom, hogy mennyire látszik. De az a rész, ahol levágtunk a piskótából, az, az eleje a vonatnak. Vagyis ott egy henger alakú részt kellene kialakítani. Azt lefektetni, és picit rányomkodni, hogy az alja a hengernek lapos legyen és ne teljesen kör.(3/4 henger legyen.   )

   A fojtatásban egy majdnem fél hengert kellene odatenni, úgy hogy ahol már szélesebb a felület, ott majdhogynem teljesen ki érjen a töltelékrész a széléhez. Azért nem kell akkorát készíteni, mint a felszín szélessége, mert még a kerekének az ív részét is oda fogjuk tenni, ami annyiból áll, hogy 4 egyforma félkört készítünk, és azt tesszük oda 2:2 arányban.

 

 

Kép

 

   Utoljára pedig a hátulját készítsük el, (amibe a mozdonyvezető ül). Az egy téglalap, aminek a teteje íves. Majd még a két kémény van, amit ráteszünk. Előre egy nagyobbat és mögé pedig egy kisebbet teszünk. Remélem nem lett annyira bonyolult, a magyarázat, mert másképp nem tudom leírni. Egyébként szerintem mindenki látott mozdonyt, úgyhogy a képzeletére van bízva, hogy hogy alakítja ki a vonatot.

 

 

Kép

 

   Arcot nem kötelező rá formálni. Nem kell minden tortának egy mesefigurához hasonlítania.   Meg elég nehéz megformázni a marcipánt. Azt annyira le se tudom írni. Azt max. úgy, tudjátok megformálni, hogy lenézitek a tortáról. Na ez kétértelmű volt.

Kép

 

     A hetedik lépés:

   

Kép     Már csak az a része van hátra a történetnek, hogy fel kellene öltöztetni a vonatot. Ezt mindenki saját kreativitására bízom. Javasolni tudom, hogy Tejszínhab használatával készítsétek el a díszítést. Ha jól formáztátok, akkor úgy is látszódni fog az alak, hogyha nem feketére meg nem pirosra, vagy akár zöldre festitek e tejszínt. Különben is a tejszínt nagyon nehéz színezni. Ezt saját tapasztalatból mondom. Marcipánnal én azért nem vontam be, mert akkor hiába néz ki jól a tortám, ha egyszer annyira édes, hogy nem sokat eszik belőle az, akinek készítem. Tény hogy jobban nézne ki vele. Nem mondom, hogy nem fogom kipróbálni a marcipános burkolást, de én nem erre fogok specializálódni. Egyébként én úgy készítettem a fekete színt tejszínnel, hogy egy kávéspohárba kevés tejszínt tettem, tettem bele széntablettát, mert hát az, fekete. Kép Csak az volt a gondom, hogy 4-et kellett beletennem hogy legyen valami színe is. Így viszont az íze nem volt valami kellemes, ezért tettem bele egy csomó kakaóport és persze porcukrot is, amitől annyira besűrűsödött, hogy fel kellett öntenem kevés tejszínnel. Miután bele tettem a 4 széntablettát az elején, utána már csak kakaóport és porcukrot tettem bele az íz s a sűrűség miatt. De jó fekete lett. J Így meglepően jó ízt tudtam kihozni belőle, attól eltekintve, hogy milyen jó fekete színem lett. Utólag viszont könnyebb dolgom van, mert az óta vettem Fekete Ételfestéket. Így ezzel is megkönnyítettem a saját életemet. 

   A zöldet is hasonló módon készítettem, de az nem sűrűsödött be annyira, mint a feketém. És picit savanykás íze lett a festéktől, amit egyszerűen nagyon nehezen tudtam csökkenteni.

 

 

Kép

 

   És ezzel el is készült a tortánk. Sok munka van vele, de viszont megéri. J