Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.12.15

Mézeskalács

 

Mézeskalács

 

Hozzávalók kb. 1 kg-hoz:

 

50 dkg Liszt,

10-15 dkg felaprított, vagy darált mandula, ízlés szerint ugyanennyi dió,

1 kiskanál só,

½ kiskanál őrölt kardamom,

½ kiskanál őrölt szegfűszeg,

1 kiskanál őrölt fahéj,

1 kiskanál szalakáli,

25 dkg méz,

25 dkg cukor.

 

A fűszerek helyettesíthetőek a mézeskalács fűszerkeverékkel is.

 

 

Elkészítés:

 

   A lisztet az olajos magvakkal, a sóval, a fűszerekkel és a szalakálival együtt tálba tesszük.

A mézet és a cukrot állandó keverés mellett felolvasztjuk. Levesszük a lángról. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd hozzáadjuk a lisztkeverékhez.

Kézi mixer vagy robotgép dagasztókarjával a hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, majd a munkalapon tenyérrel tovább gyúrjuk. A tésztát kisebb darabokra osztjuk.

   Az adagokat egyenként két réteg sütőpapír közé tesszük, majd a vékonyan belisztezett nyújtófával kinyújtjuk.(3 mm vastagságúra) Tetszés szerint apró figurákat szaggatunk belőle.

Sütés előtt, lehetőség szerint hagyjuk 2 órát pihenni, hogy a cukor egyenletesen összeálljon a liszttel.

Sütés előtt a süteményeket lekenjük vízzel.

A sütőt 140-160 fokra előmelegítjük ez légkeverésesbe, gázsütőnél 1- es; 2-es fokozat.

15-25 percig sütjük.

Ne süssük túlságosan sötétre, mert kesernyéssé válhat az ízük.