Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mesterséges zamatosítóanyagok

 

   Mesterséges zamatosító anyagoknak nevezzük azokat a kémiai úton előállított ízesítőanyagokat, amelyek a fűszerekhez vagy az illóolajokhoz hasonló, szag- és íz hatást váltanak ki.

 

A vanillin

 

   A vanília hatóanyagát, a vanillint mesterségesen is előállítják. Színtelen vagy gyengén sárgás színű, apró tűkristályos anyag. Szaga a vaníliára jellemző, íze tisztán kesernyés, hígítva kellemes vanília ízű. Illékony anyag, ezért csak légmentesen zárt csomagolásban szabad tartani. Impregnált kartondobozban 0,25, 0,5, 1 és 5 kg tisztasúlyban kerül forgalomba. A vanillinnal rokon, mesterséges készítmény az etil vanillin. Külsőleg a  vanillinhoz hasonló, de zamathatása háromszor olyan erős. A vanillincukor, közismert nevén vaníliás cukor a vanillin vagy etil vanillin porcukorral kevert változata. A háztartások 10 gr-os, a cukrászatok 1 kg-os csomagolásban használják.

 

Az aromák

   A mesterséges zamatosító anyagok alkoholos oldatát aromának, vagy esszenciának nevezzük. Az íz-, illat- és színezőanyagot tartalmazó eszenciák, az aromáknál többszörös töménységben tartalmazzák a hatóanyagot.

A legismertebb aromák, illetve esszenciák:

  • a likőr és pálinka aromák,
  • a vanília- és rumaroma, keserűmandula aroma stb.,
  • a narancs, málna vagy kávéesszenciák eredeti, természetes hatóanyagokat is tartalmaznak.

 

Előző oldal: A cukrászatban leggyakrabban használatos fűszerek

 

Következő oldal: A savanyító szerek

 

Tartalomjegyzék